Ea este Flavia. Tânăra care a vrut să ofere ceva celor mai puțin norocoși decât ea. În urmă cu 3 ani, a pornit campania de strângere de jucării, alimente, haine, pături și tot ce are nevoie o familie. De atunci, an de an, din luna noiembrie începe să adune pachete. Acum, casa ei a devenit un adevărat depozit. Plase, saci și cutii sunt peste tot. Coletele au umplut nu doar locuința tinerei, ci și garajul.
”Am reuşit să împachetez darurile pentru copii. De exemplu, în acest pachet avem o carte, un set de colorat, o geantă şi un ursuleţ de pluş”, afirmă Flavia Vieriu.
Campania a fost promovată pe Facebook, iar în scurt timp mii de necunoscuți au trimis pachete la Timișoara. ”Am reuşit să ajung la inimile românilor care sunt în SUA, Londra, o grămadă de oameni. Dar şi din ţară. Din Bucureşti, Braşov, Cluj, Sibiu mi-au trimis colete. Nu i-am văzut în viaţa mea, nu sunt prietenii mei, nici măcar pe Facebook nu suntem prieteni”, spune ea.
Țelul Flaviei de anul acesta este ambițios - vrea să ajute 120 de familii care au un număr mare de copii: ”O fac pentru a ajuta copiii nevoiaşi. Pentru a ajuta familiile. Pentru că sunt familii care au fost evacuate, unele au primit locuinţe de la primărie, dar altele sunt în prag de evacuare şi nu ştiu încotro s-o ia. Nici eu n-am avut când am fost mică. Părinţii au făcut cum au putut să nu simt lipsa. Dar nu am avut jucării, portocale primeam de Crăciun”.
Prietenii Flaviei s-au implicat și ei în campania umanitară. De dimineața până seara, ei sortează haine, împachetează jucării și aranjează pachetele care vor face Crăciunul deosebit pentru atât de multe persoane.
”Îi foarte uşor să faci donaţii, dar este foarte greu ce face ea. Trebuie să împachetezi, să le alegi, să le sortezi. Dulciurile să le pui în cutii, să faci saci cu alimente. Chiar nu poate singură şi are nevoie de ajutor”, afirmă Raluca Pelici.
Primii oameni care au primit cadourile de Crăciun sunt cei din familia Țerigariu. Moșul i-a găsit acasă doar pe cinci dintre cei șapte copii din familie.
Cei nouă membri ai familiei Țerigariu, șapte copii și doi adulți, trăiesc în condiții greu de imaginat. Într-o singură încăpere, cu pereți scorojiți și mâncați de igrasie, sunt înghesuite paturi pentru toată familia. De abia mai ai loc să faci un pas. Fără ajutorul Flaviei, cei mici nu ar fi avut parte de un Crăciun așa cum fiecare copil are dreptul.
”Noi ce ne-am permis au fost poate câteva dulciuri. Dar în rest niciodată nu am reuşit să le luăm maşinuţe şi mingiuţe şi jucării. Pentru că toţi banii se duc în cheltuieli şi în mâncare”, spune Elisabeta Țerigariu.
După Crăciun însă, greutățile familiei se vor agrava. Cei nouă trăiesc într-o locuință socială. Casa a fost retrocedată în anul 2008. De atunci familia se judecă cu noul proprietar pentru a nu fi evacuată până când autoritățile nu îi va pune la dispoziție o nouă casă. Situaţia lor este disperată pentru că cei aproximativ 1.500 de lei pe lună se duc imediat pe întreţinere, mâncare şi educaţia copiilor.
”Trebuie să ne descurcăm. Suntem obligaţi. Pentru ei trebuie. Dacă stăm rău cu mâncare eu şi soţul nu mâncăm. Şi copiii nu sunt mofturoşi. Ne aşteptăm să fim scoşi în stradă pentru că au trecut cinci ani de când suntem în proces şi, conform legii, după cinci ani proprietarii nu mai au nicio obligaţie faţă de noi”, afirmă Elisabeta Țerigariu.
Pe lista de așteptare pentru a primi o locuință din partea Primăriei Timișoara sunt înscrise peste 6.000 de persoane. În ultimii 25 de ani autoritățile locale din oraș au cumpărat un singur bloc pe care l-au reabilitat, iar apartamentele au fost oferite cazurilor sociale. Familia Țerigariu nu are nicio șansă să beneficieze de o locuință. O spune chiar edilul șef al orașului.
”Sunt foarte mulţi solicitanţi de locuinţă. Dar eu spun mereu: deşi noi am achiziţionat acel bloc cu 129 de unităţi locative, să nu se bazeze nimeni pe locuinţă din partea primăriei pentru că nu avem capacitatea de a asigura decât pentru un număr extrem de restrâns”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Iar în aceeași situație se află mii de familii din Timișoara. Flavia nu poate să le ajute pe toate. Dar, măcar o parte dintre cei nevoiași vor avea sărbătorile de iarnă mai liniștite și mai luminate.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche