Ne arată în lanul de porumb unde a fost terenul lui: ”Mie mi l-o tăiat aşa, în două, pe lung. Aici mi-o rămas o ţâră, şi am capătul ăla de cucuruz acolo, unde vedeţi pomul”.
”Exact ca pe vremea lui Ceauşescu, că vine şi te ia mascaţii şi te bat să dai pământul la colectiv”, spune Anton Koş, păgubit.
Bărbatul de 80 de ani, care a rămas fără mai bine de două hectare de pământ, nu este singurul în această situaţie. Zeci de alţi localnici din Ţipari sau Păru au pierdut hectare întregi de teren agricol în urmă cu trei ani, atunci când au început lucrările la autostradă.
”Fără să ne anunţe înainte cu un an să nu mai semănăm, s-or băgat, era grâul semănat, era în spic, or intrat”, își amintește Karoly Olah, păgubit.
În cazul altor localnici din satul Păru, pe terenurile lor s-au amenajat nu benzi de autostradă, ci construcţii şi parcări.
”În momentul în care buldozerele şi cei de la firmă au venit aici să construiască autostrada, eu am avut grâu între trei și jumătate şi patru hectare în opt parcele. Pe care acum e autostradă. Dintre care, una şi cea mai mare, există această construcţie”, spune Ionel Stămureanu, păgubit.
Oamenii au trimis sesizări la toate instituţiile statului. Au sperat de asemenea ca un reprezentant al CNADNR să vină să negocieze cu ei un preţ pentru terenurile pe care deja nu le mai au. Au primit în schimb doar promisiuni.
”Am o grămadă de memorii făcute. Şi nu numai eu, proprietarii din teren. Am făcut memorii, am primit răspuns că, în cel mai scurt timp, se va identifica problema şi se rezolvă, şi cu asta ne-am ales”, afirmă o doamnă.
”Au fost afectate chiar şi culturile au fost distruse în anii trecuţi în momentul în care a început lucrarea, şi nici până astăzi aceşti oameni nu au fost despăgubiţi de CNADNR”, ne-a declarat Petru Carebia, primar Coşteiu.
Oamenii spun că nu îşi permit cheltuielile unui proces împotriva CNADNR pentru a-şi recupera banii. Și, ca şi cum paguba pe care deja au suferit-o nu ar fi fost de ajuns, localnicii din Ţipari reclamă acum o altă problemă.
”Pe lângă faptul că au rămas fără terenuri şi nici măcar nu au fost despăgubiţi, oamenii au parte acum de o altă surpriză neplăcută. Din cauza unor probleme apărute la şosea, autostrada trebuie reparată. Iar constructorul ia acum pământ tot din terenurile localnicilor”, precizează Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Am solicitat și un punct de vedere Companiei de Drumuri, însă până la această oră acesta nu a venit. Autostrada A6, în judeţul Timiş, a fost dată în folosinţă în anul 2014.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche