Scenariul exerciţiului a prevăzut realizarea de către geniştii români a unui pod de pontoane peste care să fie transferată tehnica de luptă. Conform oficialilor armatei, o astfel de construcţie poate fi realizată în doar 30 de minute şi poate măsura chiar şi câteva sute de metri.
„Absolut toate exerciţiile care sunt planificate a se executa în comun cu partenerii noştrii sunt utile. Ne-am completat antrenamentele, ne-am completat pregătirea...”, a spus Gen. Brig. Dorin Ioniţă – şef instrucţie şi doctrină SMFT.
„Trebuie să lucrăm coerent împreună, eficient şi eficace. Şi, singurul mod prin care putem atinge aceste obiective este să ne antrenăm împreună!”, a adăugat șiLt. Col. Johnathan Due – Regimentul 2 Cavalerie USAREUR.
Pentru că o astfel de construcţie realizată într-o zonă de conflict trebuie şi apărată, militarii români şi americani au colaborat în acest sens, într-un exerciţiu ce presupune un atac aerian cu avioane, şi elicoptere.
„Continuăm să organizăm exerciţii de pregătire în comun, este o formă de răspuns a NATO la ceea ce se întâmplă pe flancul estic NATO şi al Uniunii Europene”, a precizat Mircea Duşa – Minstrul Apărării Naţionale.
„Ceea ce aţi văzut astăzi este un exemplu al implicării României într-o alianţă puternică şi implicarea Armatei Statelor Unite şi a Statelor Unite într-o alianţă puternică”, a completat Gen. Ben Hodges – comandant USAREUR.
La exerciţiul de lângă Arad, Armata Română a participat cu Brigada 18 Banat, Brigada 10 Geniu „Dunărea de jos”, dar şi cu efective de scafandri ale Forţelor Navale şi aeronave ale Forţelor Aeriene Române. De partea cealaltă, armata americană a fost reprezentată de Regimentul 2 Cavalerie din Comandamentul SUA dizlocat în Europa.