”Ești din Timișoara dacă... ieși cu prietenii în centru”, ”Ești din Timișoara dacă... mergi la stadion”, ”Ești din Timișoara dacă... ai fost seara în Piața Operei”. Sunt doar câteva dintre lucrurile care îi leagă pe timişoreni de oraş.
”Ești din Timișoara dacă...” ți-ai dat întâlnire, măcar o dată, în centrul orașului, la fântâna cu pești. Locul a devenit celebru și din cauza unor rendevu-uri ratate: foarte mulți spun că și-au dat întâlnire aici, dar n-au mai venit niciodată.
Dacă abia aștepți primăvara ca să ieși la terasele din Piața Unirii ești din Timișoara, a scris altcineva pe grupul de pe Facebook. Din păcate, până în primăvara lui 2015, terasele vor lipsi din cel mai atractiv punct al orașului, pentru că zona este în reamenajare.
Chiar şi nemulţumirile şi-au facut loc pe grupul virtual. Mulți fac haz de necaz și spun că dacă locuiești în centrul orașului, iar vecinii tăi sunt romi, sigur locuiești în Timișoara, iar aici oamenii fac referire la o nemulțumire mai veche, la faptul că multe case au fost cumpărate de clanuri și transformate în palate.
Alții identifică orașul cu revolta suporterilor din fotbal și spun că dacă ai văzut pe clădiri scris ”AC Recaș nu e Poli”, ești din Timișoara.
Personajele pitoreşti ale oraşului au adunat cele mai multe aprecieri pe grupul virtual.
Peste 2.000 de like-uri a făcut fotografia bărbatului cu porumbei care, de ani buni, îi cântăreşte pe timişoreni în Piaţa Victoriei. „Stă acolo de dimineața până seara: că plouă, că ninge, că e foarte cald, că e zi liberă, că se lucreaza, el își face treaba”, ne spune Milan Țăran, administratorul grupului.
E unul din lucrurile care l-au inspirat pe Milan să creeze comunitatea virtuală: ”Reacția a fost neașteptat de bună. Mă așteptam ca după două zile să închid grupul”.
Aşteptată sau nu, reacţia timişorenilor are o explicaţie pentru sociologi. ”Faptul că există o asemenea reacție foarte efervescentă la această întrebare înseamnă limpede că e o temă cu miză. O temă care conteaza și cu siguranță tipul acesta de dezbatere are legătură și cu potențiala candidatură a Timișoarei la titlul de capitală culturală în 2021”, precizează Alin Gavreliuc, sociolog.
Cu fiecare like sau share, povestea identităţii Timişoarei merge mai departe.
reporter: V. Ungar/ M. Hojda
operator: V. Jiva/ C. Pirlogea
editor web: C. Țenche