"Este azotat natural, cu aceasta se curăța întregul corp al mumiei, bine se și scoteau principalele organe, creierul. Cum arăta un sarcofag, este foarte bine elaborat, foarte bine pictat. Cine credeți că reprezintă, cine era cel mai faimos faraon? Tutankhamon".
Așa află sute de copii și tinerii din Timișoara care erau etapele spre mumificarea unui faraon. Iasmina, de exemplu, are 10 ani și încă de la prima oră de istorie despre Egiptul Antic și-a dorit să descopere cum trăia regina Nefertiti.
"Mă simt bine, mă simt frumoasă, mă văd așa puțin și acum văd și eu cum erau îmbrăcate zeițele. Strălucești? Da", spune Iasmina Armioni, elevă.
N-a rezistat tentației și a încercat și sarcofagul. "Îi fain să stai așa, ca într-un pat, moale"", sustine Iasmina Armioni.
A fost refăcută chiar o piramidă cu picturi tradiționale egiptene pe care cei care trec pragul expoziției de la Timișoara, o pot vizita. Chiar și așa nimic nu se compară cu un selfie pe un tron identic cu cel al lui Tutankamon.
"Este descoperit ca pentru copii, adică fascinant la nivelul lui cu povești, povești despre fiecare faraon, despre fiecare zeitate"", spune Corina Cranciova coordonatorul departamentului de pedagogie muzeală.
Prețul unui bilet pentru copii este de 20 de lei, iar pentru adulți de 35 de lei. Expoziția de la Muzeul Banatului rămâne deschisă deschisă până în 30 noiembrie la Muzeul Banatului.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche