Un studiu realizat pe un eșantion de 700 de studenți i-a determinat pe reprezentanții Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor din Timișoara să contacteze companiile pentru a le veni în ajutor studenților. Ancheta online a arătat că 98,33% dintre studenți sunt de părere că un program de practică le-ar fi de ajutor, mai ales că lipsa experienței este primul obstacol de care se lovesc tinerii la angajare.
Începând cu noul an universitar, studenții de aici se pot înscrie într-un nou program, unde pe lângă cursuri și seminarii, pot participa la diferite ateliere și traininguri susținute de corporatiști. Aici, tinerii vor învăța cum să elaboreze un CV, vor face practică în firme de renume și vor afla care este atitudinea potrivită atunci când pleacă în cautarea unui loc de muncă.
"Cea mai importantă caracteristică este ca studentul să spună Da, vreau să îmi îmbunătățesc aptitudinile. Da, vreau să merg înainte. Atât. Dacă au această voință este mai mult decât suficient", spune Rajesh Misca, manager de proiect Edu for Life.
Pentru pregătirea studenților au fost contactate peste 30 de companii din domenii precum audit, consultanță financiară și automotive. Prin programe de internship și traininguri, reprezentanții mediului de afaceri le vor arăta studenților ce să facă, dar şi ce să evite atunci când aplică pentru un job.
"Un sfat simplu este să nu folosiți fotografii din vacanţe în CV, lucru care nu face o părere bună managerului desemnat pentru recrutare. Iar un al doilea sfat ar fi să fii pregătit pentru interviu. Dacă aplici la o companie multinațională, s-ar putea ca o parte din interviu să se desfășoare în altă limbă, în engleză, franceză sau germană, în funcție de competențele menționate, deci ar trebui să fii pregătit și din acest punct de vedere", a declarat Valerian Laval, reprezentant al unei companii din domeniul automotive.
Programul se va desfășura pe parcursul celor trei ani de studiu, iar activitățile extracuriculare vor putea ține locul experienței pe care angajatorii o cer chiar și unui tânăr aflat la început de drum.
"Fiecare student înrolat în acest program extracuricular non-formal va primi la finalul studiilor un carnet de proges în care sunt specificate toate activitățile în care ei s-au implicat, toate proiectele și rezultatele obținute. Acesta poate servi ca bază pentru companii în evaluarea candidaților pentru un anumit job", spune Ovidiu Megan, decanul Faculății de Economie și Administrarea Afacerilor Timișoara, ne-a declarat.
În funcție de implicarea companiilor, programul "Edu for Life" ar putea oferi locuri pentru aproximativ 2500 de studenți ai Facultăţii de Economie și Administrarea Afacerilor, indiferent de anul de studiu în care se află. Înscrierile pentru programul extracuricular au loc până pe 30 octombrie, urmând ca din 15 noiembrie, studenții să poată începe perioada de pregătire.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor Web: Răzvan Bulacu