”Stop la defrişat în Parcul Retezat, stop la defrişat în Parcul Retezat!” Protestul ecologiştilor a vizat, printre altele, Romsilva, instituţie pe care o acuză că exploatează parcurile naţionale. În această situaţie, susţin activiştii de mediu, multe dintre tăierile de pădure s-au făcut ilegal, sub paravanul unor acte care par în regulă.
”Probabil unele defrişări de aici au avize, dar toţi cei care au venit aici nu au încredere. Eu nu am încredere, oricare ar fi cazul de aici, eu vreau să ştiu că lucrurile sunt clare, să ştiu ce se taie, dar să ştiu şi că se împădureşte”, spune Paul Dărăşteanu, ecologist.
În ţară sunt acum 14 parcuri naţionale. Ecologiştii cred că cel mai important lucru este ca biodiversitatea din aceste arii protejate să fie conservată, un motiv în plus pentru modificarea Codului Silvic.
”Iubitorii de natură doresc ca parcurile naţionale să fie lăsate complet în pace, şi defrişările de pădure, adică tăierile, să se facă în afara parcurilor”, precizează Alin Ciulă, ecologist. ”Noul Cod Silvic este o crimă pentru pădurile României, pentru că permite celor care au parcele mici să îşi construiască vile”, adaugă Paul Iurea.
O prezenţă inedită la protest a fost Daniel Ghiţă. Cunoscutul luptător de K1 spune că, pentru sportivi, pădurile şi aerul ozonat sunt cel mai bun mediu de antrenament:
”Trebuie să se ia măsuri urgente asupra acestui aspect, pentru că nu e normal să taie şi să nu fie nimeni tras la răspundere pentru crima pe care o produc străinii la noi în ţară”.
Ecologiştii susţin că vor continua protestele la nivel naţional și nu se vor opri decât atunci când toate tăierile ilegale de arbori vor fi sancționate, iar vinovaţii de pustiirea pădurilor vor răspunde în faţa legii.
Ecouri după un scandal de pomină. Ecologişti şi reprezentaţi ai unei microhidrocentrale, implicați într-o altercație
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche