”Dacă vă apucaţi să completaţi de la zero un dosar, poate durează mai mult, dar dacă la dumneavoastră va veni pacientul, nu dumneavoastră veţi completa, sunt sigur, ci registratoarea”, - Ei, registratoarea! ”Staţi aşa să vă explic”.
Prima dintre nemulţumirile medicilor a fost legată de introducerea datelor pacienţilor în sistem. Cadrele medicale au refuzat din start să-şi asume această responsabilitate. Cu toate acestea, cred că nimeni nu va găsi o altă soluţie. În plus, medicii consideră că acest program nu va fi implementat prea curând.
”Cred că vor mai dura ani până când noi vom scăpa de această birocraţie, adică de folosirea suportului de hârtie pentru datele privind pacientul. Şi-atunci ne punem întrebarea cui şi la ce serveşte în acest moment, când în lume când în lume nu ştiu câte ţări folosesc dosare electronice”, afirmă Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
De cealaltă parte, reprezentantul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate afirmă că nimic nu este bătut în cuie. Astfel, pe măsură ce procesul de implementare a dosarului se va desfăşura, şi programul informatic poate fi îmbunătăţit.
”Ca şi la reţetă, şi la dosar, până medicii n-au înţeles realmente care este utilitatea, nici nu au acceptabilitatea, aşa-i construit medicul, mentalitatea lui, până nu îi este foarte clar un lucru, nu-l va accepta şi nu-i va aplica. Lucrurile nu sunt chiar aşa de simple, şi nu este un lucru care este pus în mijlocul pieţei ca un monument şi aşa va rămâne peste secole, el va trebui să se transforme şi să se adapteze”, precizează expertul Marius Filip, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Dosarul electronic ar trebui să vină în sprijinul medicului, pentru beneficiul pacientului. Mulţi dintre timişoreni încă nu au auzit despre acest sistem: ”Nu, nu ştiu”, - Nu v-a spus medicul de familie? ”Nu”, - Ce cuprinde dosarul electronic al pacientului? ”Nu ştiu”, - N-aţi auzit niciodată? ”Nu”, - Nu v-a spus medicul de familie? ”Medicii ştiţi ce te întreabă? „Ai bani?" Îţi fac ecografie, EKG, tot....N-ai bani, îmi pare rău", ”Nu ştiu, mă gândesc că bilet de trimitere, analize, bilet de trimitere, toate care se fac în spital. Mă gândesc, nu ştiu sigur”.
Dosarul electronic este un sistem care poate fi accesat atât de către medicul de familie sau cel specialist, cât şi de către pacient. În Timişoara, programul este testat în mai multe cabinete ale medicilor de familie, dar şi în trei spitale.
Invitată a știrilor Digi24 Timișoara, în legătură cu acest subiect, a fost Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş
reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche