Digul din Gătaia, consolidat după 10 ani. Angajaţii Apelor Române Banat lucrează la înălţarea malurilor Bârzavei

Data publicării:
dig gataia prima

Angajații Apelor Române muncesc cu ajutorul a două excavatoare la consolidarea digului din amonte de orașul Gătaia. Acesta a fost rupt, în 2005, de viituri și zona a fost inundată. Peste 600 de case au fost atunci măturate de ape. Oamenii au trăit în ultimii zeci cu frica de noi inundații, de fiecare dată când ploua. Nu credeau că vor prinde ziua în care utilajele vor răsuna în zona digului și muncitorii vor începe treaba: ”E foarte bine. Bine că îl face, că a suferit oraşul. Şi la fratele meu şi cumnata mea, la sora mea, a rupt casa”, ”Doamne ajută! După lupte seculare. Aici m-am născut, aici am crescut. Bârzava asta, atunci când ieşea din matca ei, făcea ravagii”, ”E foarte bine că se lucrează”, - Aţi fost afectat de ape? ”Până la noi nu a ajuns, dar în alte case a ajuns acolo”.

Potrivit autorităților, odată cu finalizarea lucrărilor de consolidare a digului, programată pentru anul viitor în primăvară, întreaga zonă va fi pusă la adăpost de eventuale inundații. ”Este un lucru îmbucurător pentru că va salva gospodării şi poate chiar vieţi pentru oraşul Gătaia. Conform configuraţiei terenului, zona Gătaia, fiind zonă joasă, este posibil oricând să apară inundaţii dacă precipitaţile sunt abundente. Dar prin aceste lucrări, omeneşte posibil, ele ar trebui să salveze zona Gătaia”, ne-a declarat Raul Cozarov, primarul orașului Gătaia.

Șefii Apelor Române din București au promis, în octombrie, că vor trimite în Timiș 1,5 milioane de lei pentru lucrările de consolidare a digului pe râul Bârzava. Cum banii nu au venit încă, autoritățile bănățene au demarat lucrările pe proprii bani, nemaiașteptând sprijin de la nivel central.

”Sperăm ca până la sfârşitul anului să putem asigura împotriva inundaţiilor zona amonte de Gătaia. Pentru anul viitor noi am prevăzut, în planul tehnic, lucrări de consolidare şi supraînălţare de diguri în zona Gătaia şi aval de Gătaia, până în localitatea Denta. Toată zona asta vrem să o protejăm anul viitor”, ne precizează Ervin Luci, directorul Apelor Române Banat.

Potrivit unui proiect început în urmă cu 10 ani, imediat după inundațiile din 2005, pentru lucrările de îndiguire din zonă Administraţia Naţională a Apelor Române ar fi trebuit să aloce județului 15 milioane de lei. Au fost trimise doar 3 milioane, bani cheltuiți pentru consolidarea si largirea structurii unui pod. După aceea, lucrările s-au oprit, din lipsă de fonduri, autoritățile central rămânând restante Timișului cu 12 milioane de lei. Dar în bazinul hidrografic Banat mai este mult de muncă. 200 de kilometri de diguri au nevoie urgentă de consolidare.

Reporter: C. Ledrer/ M. Rohnean
Operator: A. Ionescu/ M. Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri