Sătui să dea amenzi după amenzi, iar situaţia deşeurilor din oraş să rămână neschimbată, reprezentanţii Primăriei Deva vor organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea rămânerii în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Deşeurilor, cea prin care a fost desemnat operatorul de salubritate din oraş. Edilul din Deva e dispus să plătească chiar şi o penalizare de peste 3 milioane de euro ca să iasă din ADID. În mai puțin de 1 lună, sute de sesizări din partea oamenilor au ajuns la administrația locală. Locuitorii oraşului sunt nemulțumiți de mizeria și de gunoaiele ridicate foarte rar din zonele din care locuiesc.
După trei săptămâni în care la primărie au ajuns sute de reclamații din partea devenilor, conducerea adminsitrației locale a decis să tranșeze problema deșeurilor. Firma care le colectează a primit deja o amendă de 20 de mii de lei. În condițiile în care lucrurile nu se vor îmbunătăți în următoarea săptămână, primarul este decis să organizeze un referendum.
"Voi solicita devenilor, printr-un referendum, să se pronunțe dacă mai doresc sau nu să rămânem în ADI, iar dacă doresc să ieșim din ADI, ce doresc, să facem o licitație pentru un nou operator de salubritate în municipiul Deva, unul serios, sau doresc ca primăria Deva să înființeze un serviciu de salubrizare propriu", spune Florin Oancea, primarul Devei.
Deva face parte din sistemul integrat de gestionare a deșeurilor, iar operatorul de salubritate a câștigat licitația organizată la nivelul județului Hunedoara. Dacă va ieși din ADID, municipalitatea va trebui să plătească.
"Aproximativ 3,2 milioane de euro, după calculele preliminarii pe care le-am făcut. Repet, nu vreau să ajungem acolo, dar dacă se va ajunge acolo, vom fi obligați să o facem", continuă Oancea.
Totul a pornit de la sutele de sesizări primite de la locuitorii oraşului, nemulțumiți că, de la începutul anului, gunoaiele sunt ridicate foarte rar, iar zonele în care locuiesc devin focare de infecție.
"Neridicate la timp, sau lăsate pe lângă tomberoane, pungile cu deșeuri menajere ajung la discreția porumbeilor sau a câinilor comunitari", Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timişoara.
În ciuda faptului că trebuie să se ocupe de 190 de platforme de gunoi din Deva, firma de salubritate are la dispoziție doar 5 utilaje. Iar asta se vede şi pe străzile oraşului.
"Normal nu e, indiferent că e frig sau cald, nu e normal, atâta timp cât plătim avem și pretenții, nu?"
"Oamenii nu știu să arunce gunoiul și dacă autoritățile nu își fac treaba, pe noi ne deranjează."
"Ieri nu era chestia asta, că și ieri am aruncat gunoiul, dar nu, nu știu ce s-a întâmplat."
O situație asemănătoare este și în orașele Brad și Orăștie. Deponeul selectiv de gestionare a deșeurilor din județul Hunedoara a costat 54 de milioane de lei, fonduri europene. Aici intră și banii pentru închiderea fostelor gropi de gunoi, dar și instalațiile de procesare și selectare a deșeurilor adunate din tot județul.