Demolare decisă în instanță

Data publicării:
demolare bloc

Vecinii, a căror casă se află chiar lângă bloc, au cerut în instanţă demolarea etajelor în plus. După 6 ani de procese a venit şi sentinţa. Familia Leizerovici şi-a construit o casă într-o zonă rezidenţială pentru a scăpa de traiul la bloc şi pentru a se bucura de linişte. Însă, după un an de când s-au mutat, la câţiva metri de casa lor a început construirea unui imobil. Ceea ce ar fi trebuit să fie o construţie cu parter, două etaje şi mansardă, conform autorizaţiei de construire emise de Primăria Timişoara, a răsărit un bloc cu 3 etaje.

„Aceasta este imagine ape care noi o vedem zilnic”, spune Simona Leizerovici, unul din locatarii casei de alături.

Pentru că membri familiei Leizerovici au simţit că astfel calitatea vieţii lor a fost pejudiciată au cerut în instanţă aducerea acestui bloc la nivelul de înălţime impus în zonă.

„Noi ne-am dorit să ne mutăm într-o zonă de rezidenţială, deci de case. Şi, peste noapte, ca să spun aşa, ne-am trezit cu ditamai hardughia lângă noi”, povestește doamna Leizerovici.

Terasa pe care şi-a construit-o familia la etajul casei nu este folosită.

„Această terasă nu pot să o folosesc pentru că toate geamurile, inclusive balcoanele, sunt îndreptate spre noi şi nu mă pot bucura de priveliştea frumoasă pe care puteam să o am. Cu siguranţă ne afectează pentru că nu mai avem soarele pe care îl aveam”, continuă proprietara casei alăturate.

După șase ani de procese a venit sentinţa finală care impune constructorului să îşi demoleze o parte din bloc. 

„Obligă pârâta SC LEADER SRL, prin administrator judiciar SC INSOLVENT GRUP IPRUL, să efectueze modificările necesare la imobilul edificat pe terenul înscris în CF nr.4047l3 Timişoara, nr. top.18860/1, astfel încât să respecte dispoziţiile art.2 din OMS nr. 53611997, respectiv cladirea să fie adusă la o înălţime care să nu depăşească distanţa dintre această clădire şi clădirea proprietatea reclamanţilor situată în Timişoara, str. Mircea cel Bătrân, nr. 124 F”, se arată în sentinţa civilă nr. 7379.

Cu probe materiale şi cu documentaţie am reuşit să demonstrăm faptul că viaţa clienţilor mei a fost profund afectată atât în ceea ce priveşte intimitatea cât şi în ceea ce priveşte confortul. Şi aici mă refer la lumină şi la căldura naturală datorită soarelui”, explică Laura Martonosy, avocatul familiei.

Demolarea nu va fi deloc o misiune uşoară şi nu se va întâmpla prea curând.

„Cea mai mare problemă este faptul că firma prin care s-a construit acest bloc a intrat în insolvenţă. Acum imobilul tebuie vândut şi numai noul proprietar poate demola partea construită ilegal” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara. 

„Noi, acum, am convocat adunarea creditorilor. Vrem să o evaluăm şi să o punem în vânzare şi cine o cumpără, probabil, să o demoleze. După ce se evaluează se face licitaţie şi atunci se publică abia după 30 de zile. În situaţia în care nu sunt cumpărători din nou se convoacă adunarea creditorilor pentru a scădea preţul”, precizează Liviu Grui, administratorul judiciar al firmei constructoare.

Situaţii de acest fel, în care constructorii nu respectă autorizaţiile de construire emise de primărie nu sunt puţine. Legislaţia nu permite însă autorităţilor locale o intervenţie promptă.

„Nu putem interveni să demolăm. Din păcate, că aşa o placer aş avea să intru cu buldozerele peste aceşti ticăloşi care îşi bat joc de oraş. Primăria emite autorizaţie de demolare, dar trebuie să fie un mandate executoriu de demolare pentru ca primăria să poată demola ceva ce este construit pe domeniul privat”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri