De la Timișoara, pentru NASA. Profesorii de la Politehnica măsoară calitatea aerului și trimit datele la agenția spațială

Data publicării:
nasa prima

”Se poate observa programul de descărcare a datelor. Practic, de aici, datele sunt transferate către un soft al rețelei NASA”. Deliei Călinoiu nu-i scapă nimic atunci când vine vorba de verificarea datelor care trebuie să ajungă la agenția spațială americană. Este asistent la Politehnica din Timișoara și responsabilă de aparatul care măsoară calitatea aerului pentru NASA.

Am colaborat cu NASA, începând cu anul 2011 inserăm date. Spre exemplu, dacă sunt furtuni în Sahara putem să observăm și noi România, dacă crește sau nu concentrația de aerosol, asta în funcție de concetrația maselor de aer”, spune Delia Călinoiu, asistent, Departamentul bazele fizicii și ingineriei.

Calitatea aerului este influențată și de incendiile de pădure sau de poluarea industrială. Timișorenii se folosesc de un laser și un fotometru pentru măsurători, iar datele lor trebuie să corespundă cu cele ale satelitului Callipso.

”Noi ne-am validat cu datele celor de la NASA, deci coincide cam și înălțime și tipul de aerosol pe care l-am identificat noi cu ajutorul diferitelor tuluri coincide cu ce efectiv a dat ca rezultat satelitul Callipso”, afirmă Ion Vetreș asistent universitar.

Astfel că, ori de câte ori aerul din Vestul României e amenințat de substanțe toxice, semnalul vine din laboratorul de la Politehnică. Mulțumirile din partea americanilor nu s-a lăsat așteptate.

”De câțiva ani încoace primim noi, Universitatea Politehnica, felicitări și una a fost și de la NASA”, precizează Ioana Ionel, profesor la Universitatea Politehnica Timișoara.

Valoarea aparaturii de la Timișoara care face măsutori pentru NASA depășește două sute de mii de euro.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri