Felicia Cristea este internată de mai bine de o săptămână în secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean din Timişoara. A auzit de cazurile de infecţii cu bacterii contactate în unitatea sanitară, însă după ce a văzut cum se face acum dezinfecţia, crede că nu nu vor mai fi astfel de probleme
"Nu e pericol în sensul că se spală şi se dezinfectează, dar aici, ştiţi cum e, toată lumea aude tot felul... dar am văzut că pe uşile unde au murit oameni au fost date cu formol, scria formolizat" - Felicia Cristea pacient al Spitalului Judeţean Timişoara.
Şi ceilalţi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean din Timişoara au observat schimbările în ceea ce priveşte igiena din saloane: "Vin, golesc gunoaiele şi mai în cursul zilei, dar dimineaţa spală, aerisesc, dezinfectează chiuvetele".
Mulţumite sunt şi rudele bolnavilor internaţi: "Doamna vine, face curăţenie... Şi azi-dimineaţă a fost, a spălat geamurile, a şters noptierele", "Acum, la noptiera mea, care aparţine de noi, fac, păi cum să nu fac?.
Personalul auxiliar de pe fiecare secţie foloseşte dezinfectante scumpe, gata preparate de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică angajaţi în cadrul spitalului.
"Fiecare ştie procedura şi ştie ce are de făcut pentru că avem îngrijitoarele de curăţenie care dezinfectează suprafeţele, avem infirmierele care dzinfectează saltele, noptiere şi avem asistentele medicale care dezinfectează locurile unde există aparatură medicală, şi-atunci nu există nici un fel de problemă", ne-a spus Dan Ilincariu, asistent-şef, secţia ATI - Spitalul Judeţean Timişoara
Numărul infecţiilor intraspitaliceşti a scăzut semnificativ în ultimele şase luni, de la peste 40, raportate la nivelul lunii octombrie a anului trecut, la zero în luna aprilie a acestui an.
"Ducem în permanenţă o luptă pentru prevenire acestor infecţii prin achiziţia de dezinfectanţi în cantităţi crescute, dezinfectanţi de ultimă generaţie care să acopere tot spectrul microbian care reprezintă un potenţial pentru infecţiile nosocomiale, instructaj cu personalul, verificări periodice de către compartimentul de prevenire a infecţiilor nosocomiale", declară Iulius Jugănaru, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
În vara anului trecut, un bărbat a murit la scurt timp după ce a fost externat din Spitalul Judeţean, din cauza unei infecţii. Familia fostului pacient a dat în judecată unitatea sanitară, după ce au acuzat că afecţiunea a fost contractată pe perioada internării în spital.
reporter: Maria Rohnean
operator: Adrian Ionescu
editor web: Răzvan Bulacu