40 de foşti sportivi de performanţă din vestul ţării au dat examen pentru a putea deveni instructori de fitness. Legea îi obligă să arate că ştiu tot când vine vorba de alimentaţie şi mişcare. Eliza Nagy simte că vocaţia ei e să ajute oamenii. A făcut baschet de performanţă, iar meseria de instructor e stabilă financiar și îmbină, pentru ea, utilul cu plăcutul.
”Alţii practică sportul pentru bani, alţii din pasiune, alţii pentru performanţă. Eu l-am ales pentru că a fost una dintre marile mele pasiuni şi încă este. M-am redescoperit în sport. Te echilibrează fizic, psihic... financiar, apoi te bucuri de bani. Automat dacă faci ceva din pasiune vine şi banul”, ne spune Eliza Nagy, instructor de fitness.
După 20 de ani de sport - încununați cu nenumărate premii - și pentru un fost halterofil de performanță a venit timpul să arate cât de multe a învățat. Și-a înființat o sală de fitness în Arad, dar nu poate profesa până nu obține atestatul: ”Este o trecere nu destul de grea pentru mine, am atâţia ani de experienţă în spate, mai ales că fac sportul din pasiune, venind aici la şcoală cred că înveţi unele lucruri pe care din experienţă nu le ai”.
Anul acesta, 12 astfel de cursuri de instructori de fitness au fost organizate doar în Timișoara. ”Să spunem că este o meserie bine plătită în aceste vremuri. Această diplomă este recunoscută atât la noi în ţară cât şi în străinătate”, afirmă Cosmina Kocz, organizator.
Dacă în țara noastră un instructor de fitness câștigă până în 3.000 de lei, peste graniță meseria e plătită cu cel puțin 3.000 de euro pe lună.
reporter: Gerhald Ernst
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche