”Niște particule încărcate, se deplasează cu viteza V față de noi și trebuie să calculăm forța cu care atragem o sarcină exterioară”, spune Codrin Oneci. Nu e nici fizică, nici matematică, ci astronomie. Iar ca să ajungi rezolvi un astfel de exerciţiu trebuie să fii într-adevăr pasionat de această ştiinţă. Iar Codrin Oneci găseşte zilnic soluţii corecte la problemele de astronomie.
”Din clasa a cincea lucram cu telescopul și am vrut să văd cum e. Din clasele primare, mai întăi am construit nave și acum am trecut la rachete și avioane. Sunt necesare exerciții mai avansate de matematică”, povestește Codrin Oneci.
Pentru Codrin, cele trei ore pe săptămână de la cercul de astronomie nu au fost suficiente. A vrut să facă performanță în știința ce studiază astrele. Cu multă ambiţie şi la fel de multă muncă a reuşit să ia medalia de bronz la Olimpiada Națională de Astronomie, iar acum face parte din lotul care va reprezenta România la faza internaţională a competiţiei.
”Pasiune, dăruire, motivație și acel ceva care cred că numai geniile îl au. Este foarte pasionat de studiu, dar și de aplicațiile practice, are propriul său laborator. Sigur că îl văd foarte sus, poate un om de știință, cercetător, poate la NASA, dacă o să își dorească, pentru că și pasiunea pentru astronomie este deosebită”, ne-a declarat Dorina Cucu, profesor de fizică la Liceul "Grigore Moisil" Timişoara.
- Ți-ai dori să ajungi acolo? ”Da, cu asta am început, asta visam și asta cred că visează oricine care studiază în așa ceva”, ne spune Codrin Oneci.
Iar astronomia nu este singura pasiune a lui Codrin. Problemele de fizică le rezolvă cu aceeaşi plăcere. Tânărul a obținut locul doi pe țară la Olimpiada de Fizică, şi incă o medalie de aur la altă competiţie de profil.
reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche