Noul pod va deservi direct 45.000 de locuitori de pe cele două maluri ale Mureşului Inferior, iar indirect toată zona de vest a judeţelor Arad şi Timiş.
”Am aşteptat peste 100 de ani pentru a se împlini visul, marele vis al bănăţenilor, al Banatului Mureşan pentru a se construi acest pod, pentru a putea comunca cu partea de Crişana”, spune Ilie Cheşa, primarul din Secusigiu.
- De unde aţi venit? ”De la Secusigiu, pe jos până aicea!” - Vă bucuraţi de podul ăsta?, ”Da”, -Aţi adus fiecare, de fiecare parte, ceva specific pentru sărbătoare? ”Sigur că da, noi ţuica de Secusigiu”. - Cât de important este podul ăsta pentru comunitatea dumneavoastră? ”Foarte important!”
”Agricultorii din zona Pecica vor putea ajunge mult mai uşor la terenurile lor de peste Mureş, ca să le lucreze, nu mai trebuie ca să străbată 50 de km, vor ajunge undeva între 5 şi 10 km să-şi lucreze terenurile”, ne precizează Petru Antal, primarul din Pecica.
Deşi a fost terminat la termen, podul are însă un mare neajuns. Unește două maluri, însă capetele sale nu duc nicăieri.
”În acest moment, drumul de legătură înspre localitatea Sâmpetru, deci pe malul sudic al Mureşului, este realizat în proporţie de 85%, şi se va încheia foarte rapid”, susține Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliul Judeţean Arad.
Drumul ce va lega podul de DN 7 se află abia în procedură de achiziţie, iar conform planului ar urma să fie gata vara viitoare. Până la deschiderea podului peste Mureş, locuitorii treceau de pe un mal pe celălalt folosind un bac al cărui ultima revizie tehnică a avut loc în 1970.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche