Sebastian Vârjan are 24 de ani și este în anul 2 la master la Universitatea de Vest din Timișoara. Studiază artele grafice și încă din primul an a devenit voluntar. Lucrează benevol la organizația studențească din UVT, iar acum, după atâta muncă, primește și răsplata: ”Este un lucru foarte bun, consider că va ajuta studenții atât să își promoveze anul cum poate fi folosit acest sistem, cât și ca experiență profesională. Unii angjatori ar putea ține cont de acest lucru”.
Cel mai important lucru, spune Sebastian, este faptul că voluntariatul i-a oferit șansa de a pune în practică toată teoria învăţată la cursuri. ”Am dobândit cunoștiințe noi pe partea de software în domeniul în care activez, acesta fiind designul grafic, dar și hardware software, cunoștiințe tehnice pentru fișierele cu care lucrez”, spune el.
Studenții din Timișoara abia încep să afle despre oferta universității, dar toți cred că este o initiativă care le va fi de folos: ”Eu cred că este o oportunitate pentru a ne motiva să ne implicăm în activitățile de voluntariat care sunt o adevărată necesitate pentru studenți, deoarece ele sunt acreditate ca experiență profesională”, ”Oricum, voluntariatul se face de foarte mult timp și este foarte bine să fie și să fie și acordată o atenție”, ”Munca da, e voluntară, dar e frumos să fi răsplătit într-o oarecare măsură și... mai târziu să ți se recunoască și munca voluntară ca exepriență și să îți găsești mai ușor un job”.
Ideea de a oferi credite pentru munca de voluntariat nu este una nouă. Dar ea nu a fost reglementată de Universitatea de Vest din Timișoara până acum. Totul a fost posibil prin insistențele tinerilor din organizația studențească OSUT.
”Una dinte valorile noastre principale este volunatriatul şi ne-am luptat ca studenţii care fac voluntariat să aibă cât mai multe drepturi şi beneficii. De aceea am implementat anul acesta universitar un regulament prin care studenţii UVT pot să beneficieze de credite pentru activitatea de voluntariat”, spune Vlad Cherecheș, președintele OSUT.
Până acum, aproximativ 120 de studenți figurează pe lista tinerilor care ar putea primi cele două credite pentru voluntariat. ”Au desfășurat activitatea de voluntariat, vor avea un portofoliu aferent activității. El va fi judecat de această comisie. Nu există note, se dă un calificativ de admis sau de respins, urmând ca aceste credite să fie înregistrate în foaia de parcurs școlar al studentului”, spune Mădălin Bunoiu, prorector UVT.
Tinerii care au făcut deja muncă de voluntariat și doresc să își primească răsplata, trebuie să depună la secretariatele facultăților actele care le dovedesc strădania.
Reporter: Caterina Ledrer / Corina Sfia
Operator: Dan Petcu / Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche