Aflăm că ”nu mai lipsesc decât invitații care să se servească”. Însă până să ajungă aici, Ana Maria a lucrat la foc continuu. Este consilier juridic, iar de Crăciun a lăsat munca la birou pentru masa din bucătărie. Ca în fiecare an, a rulat și de această dată sarmalele așa cum a învățat de la bunica: ”Bunica spunea că cu cât faci sarmalele mai mici, cu atât arată mai bine și înseamnă că fata este mai gospodină. Secretul este dexteritatea care se dobândește în timp”.
Iar de pricepere are nevoie şi când pregăteşte coastele de porc cu cârnați. O mâncare despre care tradiția spune că poate fi gătită doar de Crăciun. Pentru aromă, Ana-Maria a condimentat coastele cu o săptămână înainte, iar apoi acestea au fost afumate cu lemn de prun: ”După ce coastele sunt făcute pe jumătate, punem cârnatul”.
Şi pentru ca salata de boeuf să iasă ca la carte, Ana-Maria a tăiat cu grijă morcovii și a ornat platoul ca să le fure ochii invitaților încă de când se așează la masă. Tot din Ajun le-a pregătit un leac și celor care vor bea prea mult: ”O ciorbă acră cu zeamă de varză și varză murată și, bineînțeles cu legume, în special pentru a doua zi”.
De pe masa de Crăciun nu pot lipsi cozonacul, vinul și pălinca. Toate pregătite acasă.