Un astfel de congres a mai avut loc la Timişoara în urmă cu 20 de ani. De atunci, chirurgia minim invazivă a câştigat tot mai mult teren, astfel că acum se aplică la mai mult de jumătate din cazurile în care este indicată. Mai mult, chiar pacientele au ajuns că ceară astfel de intervenţii.
”Mare parte din intervenţiile clasice care s-au făcut până acum au fost preluate de chirurgia minim-invazivă. Femeile au pretenţia, de exemplu: „Puteţi să mă faceţi laparoscopic?". Deci cer el, fiindcă au văzut că evoluţia post-operatorie este mult mai uşoară, mult mai bună şi mult mai puţin traumatizantă, decât e intervenţia clasică”, afirmă Doru Anastasiu, şeful Maternităţii ”Bega” din Timişoara.
Congresul va avea participanţi din Europa, Statele Unite ale Americii sau Asia. Va fi practic un schimb de experienţă, de care vor beneficia într-un final pacientele.
”Pentru noi, împărtăşirea experienţei cu colegii din străinătate şi intervenţiile chirurgicale live care or avea loc la Timişoara, sigur că vor reprezenta o experienţă extraordinară, iar pentru colegii din România, poate pentru prima oară în viaţa lor vor avea ocazia să se întâlnească şi să participe la operaţii cu asemenea personalităţi de rang mondial”, spune Marius Craina, organizatorul Congresului Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie.
Oaspeţii din străinătate vor avea parte şi de mai multe programe artistice, o şansă în plus, spun organizatorii, pentru promovarea Timişoarei în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021.
reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche