Carol Novacovici are 25 de ani. A furat, a fost prins şi acum trebuie să lucreze în folosul comunităţii 180 de ore. Îşi ispăşeşte pedeapsa într-o piaţă din Timişoara.
În Timişoara, Carol Novacovici este singurul condamnat care lucrează în folosul comunităţii.
„- Fac curăţenie, golesc coşurile, curăţenie prin piaţă şi pe aici, mizeriile de jos.
- Cât munceşti în fiecare zi?
- Patru ore pe zi. Până luna viitoare".
„Din păcate, o singură persoană desfăşoară astăzi aceste activităţi în folosul comunităţii. Pentru municipiul Timişoara, un număr mai mare de astfel de persoane ar fi un plus, atât pentru prestarea serviciilor care s-ar desfăşura cu un efectiv mai mare, dar şi din punct de vedere al costurilor", spune viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.
Peste 100 de timişoreni au fost condamnați de instanţă la muncă în folosul comunităţii numai în acest an. Sunt persoane că au încălcat legea nu doar în oraşul de pe Bega, ci în toată ţara. Acestea au domiciliul în Timișoara şi, pentru că nu au şi-au putut plăti amenzile pentru infracţiunile comise, trebuie să muncească în folosul comunităţii.
„În acest an au fost primite, de la instanţele de judecată, un număr de 109 mandate . Majoritatea celor verificaţi de noi la domiciliile pe care le au în documentele din identitate nu mai locuiesc acolo, au locuit pentru o puţină perioadă, iar o parte dintre ei chiar au plecat în străinătate", declară Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
Persoanele condamnate la muncă în folosul comunităţii trebuie să lucreze între 50 şi 300 de ore. Dacă nu se prezintă, primesc amenzi, care le aduc noi ore de muncă. E un cerc vicios creat chiar de legislație.
Reporter: Miodrag Hojda
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu