”Dispune de trei senzori cu care detectează pereţii din stânga, din faţă, din dreapta, două motoare şi baterii. Detectează pereţii şi are grijă să îi evite, în cazul de faţă, pentru labirint face mereu stânga”.
Bogdan Neagu construiește roboți încă de când avea doisprezece ani, aşa că a ales să înveţe ingineria. E student acum și s-a înscris în concurs cu un gadget ce se poate strecura cu ajutorul unor senzori în încăperile strâmte.
”Poate fi folosit ca un robot în casă, de exemplu, pentru a face curăţenie, ştiind să se ferească de anumite obiecte sau dacă, de exemplu, este trimis în ceva misiuni de recunoaştere”, afirmă Bogdan Neagu.
Din cei 31 de roboți prezentați la Timișoara, cei care reușesc să parcurgă o linie în viteză au atras toate privirile. Spectatorii le-au găsit imediat o întrebuințare:
”Poate pentru curăţenie, pentru ceva pentru praf, nu ştiu să şteargă nişte praf prin colţuri sau orice altă chestie, deci ar fi ok”, - Cine să facă asta? ”Robotul”.
”Aşa o aplicabilitate directă pot vedea la viitoarele maşini”,
”Am un robot aspirator, de exemplu, care îşi face treaba singur. Un viitor robotizat, cum vedeţi? Comandat de la distanţă prin telefon”.
”Dă! Ai dat înaintea mea”. De o săptămână de muncă a fost nevoie pentru construcţia şi programarea roboţilor ce se întreg pe ringul de sumo. Pot fi controlați prin telefon și răspund comenzilor prin lovirea obiectului ce îl detectează în fața lor.
”Avem participanți atât din România, de la toate facultăţile de profil din ţară, cât şi din străinătate, din ţări precum Macedonia, Serbia sau Republica Moldova”, ne-a declarat Ion Panfilii, organizator.
Concursul Robotec a fost organizat de studenţii de la Politehnica din Timişoara şi a ajuns la cea de a treia ediţie.
Studenții străini au arătat, la Timișoara, ce poți face cu niște roboți
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche