Conceptele viitorului, realizate de studenţi timişoreni
Sorina Răsteanu studiază Designul Produsului la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara. Ne propune un sistem prin care putem consuma alimente sau băuturi sănătoase, iar la nivelul creierului să primim senzaţia că am consumat sucuri carbogazoase sau mâncare nesănătoasă.
”Am conceput un pahar şi o farfurie care imită gusturi. Şi mă gândeam cum ar fi să avem un pahar în care punem apă sau suc de portocale, sau ceai. Şi îl setăm pe touchscreen să ne trimită la creier, la nivel senzorial, impulsul că bem sucuri carbogazoase”, spune Sorina.
Ovidiu Subţire este cel care a creat un concept de seră modulară... de apartament. Aceasta creşte plantele de la nivel de răsad până la fruct în doar 24 de ore, folosindu-se de deşeuri alimentare: Avem o capsulă, în care se pune gunoiul menajer, acesta este transformat în compost, care este folosit ca nutrienţi pentru plante. Această seră este modulară şi poate fi montată la exteriorul clădirilor”.
Goran Ilijevic a conceput un frigider al viitorului, în care nu există câmp gravitaţional, şi nici rafturi. ”Interiorul acestui frigider este conceput în aşa fel în care produsele de fapt plutesc, ceea ce ne salvează spaţiul respectiv pentru a păstra mai multă mâncare şi în cantităţi mai mare”, spune Goran.
Bogdan Ştefan s-a înscris în concurs cu o mănuşă revoluţionară. Dacă o purtăm, ne poate scăpa de orice pată, în doar câteva momente, prin nişte gesturi simple. ”Două exemple de gesturi ar fi: primul, gestul automatic, care mănuşa ea singură detectează cât de gravă este pata şi cât timp durează pentru a o scoate. Dar mai este un mod, prin care poate numai împrospăta locul respectiv, prin simpla apăsare a degetului arătător cu degetul mare”, afirmă Bogdan.
Adelina Tripon propune, pentru viitor, un coş de gunoi care se deplasează în locul în care ne aflăm, stochează şi procesează deşeurile, iar mai apoi împrospătează aerul: ”Noi aruncând gunoiul, el va ajunge automat la destinaţia pe care i-am dat-o. Ajungând acolo, coşul de gunoi distruge, cu ajutorul unui gel, resturile”.
Concursul se desfăşoară online şi este organizat de o firmă de electrocasnice recunoscută la nivel mondial şi are deja o tradiţie de câţiva ani. In acest an, opt studenţi români au fost aleşi din peste 1.700 înscrişi şi, astfel, România trimite cei mai mulţi tineri, din toate tările participante.
”Concursul este un concurs care vizează conceptele vizionare cu aplicabilitate în viitor, drept pentru care şi conceptele realizate de studenţii noştri reflectă acest deziderat, adică tocmai acela de a veni în spijinul potenţialilor cumpărători, clienţi, utilizatori de astfel de produse”, precizează asist. univ. dr. Iosif Mihailo, coordonator proiecte, Universitatea de Vest Timişoara.
Conceptul care va reprezenta cea mai inovatoare soluţie de design pentru viitor, va fi premiat cu suma de 5.000 de euro, iar studentul câştigător va avea parte şi de un stagiu de practică plătit, la un centru global de design, al companiei organizatoare. Proiectele pot fi votate pe platforma online a concursului, de orice utilizator.
reporter: Adina Iriza
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News