Zeci de timișoreni lucrau în perioada interbelică la fabrica lui Eugene Farber din cartierul Fabric. Vopselele produse acolo se bucurau de mare success în țară și în Occident, iar afacerea urma să fie preluată de fiul industriașului german, John Farber.
”Eu am lucrat acolo la laboratoriu și am fost student. Îmi amintesc că, într-o zi, tata a venit acasă și a zis nu l-au lăsat să intru la fabrică pentru că a fost naționalizată”, își amintește John Farber.
Atunci, în 1948, familia Farber a pierdut totul, așa că a fugit în America și s-a stabilit la New York. A pus bazele unei companii multinaționale, iar după '89 a cumpărat ceea ce i-a luat comunismul - fabrica de vopsele din Timișoara pe care statul român nu i-a mai retrocedat-o.
”Nu am nicio retrocedare, a trebuit să cumpăr fabrica la licitație”, spune John Farber.A meritat însă pentru că fabrica familiei de la Timișoara i-a propulsat în Top 400 Forbes, iar Sandra Farber administrează acum alături de tatăl ei întreprinderea din capitala Banatului. Fabrica, fondată în 1923, este una din cele 25 de afaceri pe care industriaşii timişoreni le derulează în toată lumea. ”Suntem foarte mândri, ne-am întors în orașul original al familiei pentru a dezvolta fabrica, care pentru noi are o istorie foarte lungă și foarte personală”, afirmă Sandra Farber.
Numai anul trecut, familia Farber a obţinut o cifră de afaceri de 35 de milioane de dolari.
Reporter: Vlad Ungar Operator: Mihai Pop Editor web: Călin Țenche