Se numeşte„Despre îndatoriri" şi este cel mai vechi volum din patrimoniul Bibliotecii Judeţene Timiş. Parcurgerea cărţii nu a fost niciodată o misiune uşoară şi asta din pricina cantităţii mari de informaţie concentrate în fiecare pagină.
De mai bine de cinci secole, hârtia cărţii s-a păstrat perfect, la fel cum au rezistat şi picturile atlasului botanic din 1551.
Pentru că simpla atingere şi a hârtiei, extrem de dificila încercare de a-i desluşi conţinutul, aduc cu ele bucuria specifică unei călătorii. De această dată, a unei călătorii în timp în care îl poţi întâlni, la un moment dat, chiar pe Lucian Blaga, în timp ce face corecturi cu creionul sau introduce concepte noi în „Trilogia Culturii".
Fascinat de poveştile spuse de cărţile vechi, Ion Iliescu şi-a transformat casa într-o bibliotecă în care fiecare centimetru este extrem de valoros.
Are cărţi româneşti şi străine, adunate, vreme de 50 de ani, de la anticari ori cărturari. Cele mai valoroase le consideră pe cele mai vechi dintre ele. Mai sunt însă şi alţi factori care contează.
Descoperirea lumii prin intermediul paginilor vechi se face şi la Biblioteca Centrală Universitară. Cel mai vechi volum de aici a văzut lumina tiparului în 1552, la mai puţin de o sută de ani de la invenţia lui Gutenberg.
Tot aici se află şi cea mai veche biblie tradusă integral în limba română.
Caractere chirilice are şi una dintre primele cărţi tipărite în limba română: o carte de învăţătură din 1643.
Sute de volume, vechi de sute de ani, cu hârtie impecabilă sau uşor îngălbenită de vreme, cu legături şi coperte ce pot fi considerate mici opere de artă, sunt păstrate într-un depozit modern. Un adevărat seif pentru adevărate comori.