”Piesele acestea erau purtate de o doamnă. Câte una pe fiecare mână”. Se întâmpla cu multă vreme în urmă. Iar piesele fac parte dintr-un tezaur deja celebru, cunoscut drept ”Cloșca cu puii de aur”. Înaintea dezgropării mormântului lui Tutankhamon a fost considerată în lume cea mai de preț comoară a Antichității.
”Este aproape inestimabilă pentru Muzeul Banatului valoarea acestei expoziții. De foarte mulți ani o astfel de expoziție în Timișoara nu a avut loc”, afirmă Dan Radosav, directorul Muzeului Banatului.
1 004 obiecte de patrimoniu național sunt expuse la Bastionul Theresia. Coifurile, bijuteriile, obiectele de cult și accesoriile au fost adunate din 33 de muzee din țară și sunt asigurate cu peste 60 de milioane de euro.
”Ambalarea vitrinelor, amabalarea pieselor, transportul vitrinelor, transportul pieselor. Au fost multe camioane care au venit de la București la Timișoara”, afirmă Rodica Oanță, muzeograf la Muzeul Național de Istorie a României.
De paza obiectelor din aur și argint se ocupă 24 de ore din 24 jandarmii de la Gruparea Mobilă din Timişoara și o firmă privată.
”Având în vedere valoarea inestimabilă a acestor piese de colecție, jandarmii acordă toată atenția pentru buna desfășurare a aceste misiuni”, precizează subofițerul Nicolae Bocâncă de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara.
Brățările ce datează din timpul lui Burebista dovedesc priceperea și originalitatea dacilor în prelucrarea materialelor. Au forma unui balaur, de altfel simbolul civlizației dacice. De ele se pot bucura acum și timișorenii: ”Super, super. O expoziție foarte frumoasă”, ”Interesant. Ne bucurăm că avem expoziția la Timișoara. Așteptam de mult”, ”Nu am cuvinte să vă spun. Sunt perfect surprinsă”.
Cei care care vor dori să viziteze expoziția o vor putea face de astăzi şi până în 29 iunie, de marți până duminică între orele 10 la 18. Prețul unui bilet este de 4 lei.
reporter: Vlad Ungar
operator: Tiberiu Alasu / Mihai Pop
editor web: Călin Țenche