Comasarea unor şcoli din Timișoara, economie de aproape un milion de euro 

Data publicării:
comasare A



La începutul anului trecut, toți cei aproape 500 de elevi de la Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații au refuzat să intre la ore, după ce au aflat că autoritățile plănuiau o comasare cu Grupul Școlar Industrial CFR. Motivul? Chiria pe care o plătea Primăria lunar pentru sediu. Elevii și profesorii nu vroiau să învețe într-o școala de la periferia orașului! După un an, însă, situaţia s-a schimbat.

Silviu Andonie, director al Grupului Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, ne spune că ”Liceul nu se deființează, își schimbă sediul, scoala, va fi o structură amplă, vom fi peste 100 de cadre didactice”.

 

Iar structura amplă înseamnă o altă soluţie pentru profesorii şi elevii de la Grupul Şcolar de Poştă. Mai precis, comasarea şcolii cu Colegiul Tehnic Ion Mincu și cu Școala Generală nr.26.

Primarul Nicolae Robu a afirmat în Consiliul Local: ”Nu putem plăti 30.000 de euro pe lună când avem soluții”.

 

Din toamnă, și Liceul de Arte Plastice din Timişoara se mută în casă nouă şi încheie seria scandalurilor legate de chiria de peste 30.000 de euro pe care o plătea municipalitatea pentru spaţiul ultra-central. Aşadar, elevii vor învaţă în spaţiul Colegiului Tehnic de Vest, urmând ca aceştia din urmă să fie mutaţi la şcoala Gimnazială nr.9, care acum este nefolosită.

 

Cornel Petroman, inspector şcolar general al ISJ Timiş, afirmă răspicat: ”Nu există altă soluție pentru Liceul de Arte, iar pentru dumnealor (elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Vest - n.r.), spatiul de la fosta școală nr.9 e mai mult decât suficient”.

Însă planul autorităţilor nu coincide nici în acest caz cu dorinţa elevilor şi a profesorilor de la Colegiul Tehnic de Vest.

Problema a ajuns și la prefectul Eugen Dogariu: ”Și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu nemutarea Liceului de Arte de-a lungul timpului. Nu există niciun semn de întrebare asupra hotărârii de consiliu local”.

Mutarea ar reduce însă semnificativ cheltuielile bugetare, spun autorităţile. Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei, ne informează: ”Măsurile pe care le-am luat sunt exclusiv legate de eficientizarea patrimoniului şcolar, în special legat de unitățile în care plăteam chirie. Suma este de aproximativ 700.000 de euro”.

Ce spun timișorenii? Dacă este vorba despre sedii, atunci zic ca e bine”. Ce am putea face, am întrebat, cu aproape un milion de euro in Timișoara? ”Să renovăm clădirile istorice”, ”Dacă se economiseste e bine, dacă se consumă mai mult decât până acum nu e bine”, ”Sunt multe de făcut, șosele... nu pe chirii”.

Lipsa spaţiilor este cea mai gravă problemă a învăţământului din Timiş. Aproape 30 de şcoli, dar şi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean funcţionează în clădiri închiriate sau retrocedate.

reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva / Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Unde a fost văzută Kate Middleton în plin tratament pentru cancer. Prinţesa de Wales a îngrijorat oamenii din...
Digi FM
Un bărbat beat a uitat ușa apartamentului deschisă, iar câinele său doberman a ieșit pe scară. Ce a făcut o...
Pro FM
Fiul lui Ștefan Bănică a răbufnit. Ce spune Radu despre carieră și tatăl său: „Nu m-a băgat Bănică în...
Film Now
Nicole Kidman și Zac Efron, scene fierbinți în cea mai nouă comedie romantică. Îi despart 20 de ani, dar au...
Adevarul
Temuta regină care a stăpânit Castelul Corvinilor. De ce nimeni nu îndrăznea să se apropie de el VIDEO
Newsweek
Putin va lovi 6 țări care oferă arme Ucrainei. Ce riscă România care permite tranzitul armamentului?
Digi FM
Un turist a fost obligat să plătească 2.500 de dolari înainte de a coborî de pe un vas de croazieră: “Suntem...
Digi World
5 semne care arată că mănânci prea multă sare. Organismul te atenționează când ai depășit cantitatea optimă
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Angelina Jolie, prima apariție de când fiicele ei, Shiloh și Vivienne, au renunțat la numele tatălui lor...
UTV
Madalina Ghenea a fost dur criticata dupa ce s-a postat dansand pe masa. “E jenant ce faci!”. Actrita a...