La începutul anului trecut, toți cei aproape 500 de elevi de la Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații au refuzat să intre la ore, după ce au aflat că autoritățile plănuiau o comasare cu Grupul Școlar Industrial CFR. Motivul? Chiria pe care o plătea Primăria lunar pentru sediu. Elevii și profesorii nu vroiau să învețe într-o școala de la periferia orașului! După un an, însă, situaţia s-a schimbat.
Silviu Andonie, director al Grupului Şcolar de Poştă şi Telecomunicaţii, ne spune că ”Liceul nu se deființează, își schimbă sediul, scoala, va fi o structură amplă, vom fi peste 100 de cadre didactice”.
Iar structura amplă înseamnă o altă soluţie pentru profesorii şi elevii de la Grupul Şcolar de Poştă. Mai precis, comasarea şcolii cu Colegiul Tehnic Ion Mincu și cu Școala Generală nr.26.
Primarul Nicolae Robu a afirmat în Consiliul Local: ”Nu putem plăti 30.000 de euro pe lună când avem soluții”.
Din toamnă, și Liceul de Arte Plastice din Timişoara se mută în casă nouă şi încheie seria scandalurilor legate de chiria de peste 30.000 de euro pe care o plătea municipalitatea pentru spaţiul ultra-central. Aşadar, elevii vor învaţă în spaţiul Colegiului Tehnic de Vest, urmând ca aceştia din urmă să fie mutaţi la şcoala Gimnazială nr.9, care acum este nefolosită.
Cornel Petroman, inspector şcolar general al ISJ Timiş, afirmă răspicat: ”Nu există altă soluție pentru Liceul de Arte, iar pentru dumnealor (elevii și cadrele didactice de la Colegiul Tehnic de Vest - n.r.), spatiul de la fosta școală nr.9 e mai mult decât suficient”.
Însă planul autorităţilor nu coincide nici în acest caz cu dorinţa elevilor şi a profesorilor de la Colegiul Tehnic de Vest.
Problema a ajuns și la prefectul Eugen Dogariu: ”Și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu nemutarea Liceului de Arte de-a lungul timpului. Nu există niciun semn de întrebare asupra hotărârii de consiliu local”.
Mutarea ar reduce însă semnificativ cheltuielile bugetare, spun autorităţile. Dan Diaconu, viceprimar al Timişoarei, ne informează: ”Măsurile pe care le-am luat sunt exclusiv legate de eficientizarea patrimoniului şcolar, în special legat de unitățile în care plăteam chirie. Suma este de aproximativ 700.000 de euro”.
Ce spun timișorenii? Dacă este vorba despre sedii, atunci zic ca e bine”. Ce am putea face, am întrebat, cu aproape un milion de euro in Timișoara? ”Să renovăm clădirile istorice”, ”Dacă se economiseste e bine, dacă se consumă mai mult decât până acum nu e bine”, ”Sunt multe de făcut, șosele... nu pe chirii”.
Lipsa spaţiilor este cea mai gravă problemă a învăţământului din Timiş. Aproape 30 de şcoli, dar şi sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean funcţionează în clădiri închiriate sau retrocedate.
reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva / Alin Lungu
editor web: Călin Țenche