În încercarea de a le schimba soarta Universitatea de Vest a atras fonduri europene, prin care tinerii vor dobândi experiență încă de pe băncile facultății. 150 de studenți de la Facultatea de Sociologie și Psihologie vor face stagii de practică în companii și instituții de stat și vor învăța ce înseamă o cercetare sociologică, o expertiză socială sau cum se află nevoile specifice ale unui client.
Ana Maria are 22 de ani și a absolvit Sociologia în această vară. Pentru că nu are experiență, îi este greu să își găsească în loc de muncă. Spune că s-ar mulțumi și cu un internship într-o organizație, însă puțini sunt cei care au această șansă.
„Sunt cei mai mulți care încă își caută un loc de muncă. Problema este că a fost destul de greu pe parcursul studiilor să facem practică de specialitate într-o organizație. Pe partea de sociologie am reușit să aplicăm chestionare, să facem cercetări de teren, doar că partea de Resurse Umane nu a fost destul de bine acoperită”, Ana Maria Leucea, absolventă.
Ceva mai norocoși sunt 150 de actuali studenți de la Faculatea de Sociologie și Psihologie care până în luna decembrie vor merge în 30 de companii sau instituții de stat ca să invete ce înseamnă practic meseria de sociolog. La finalul stagiului fiecare student va primi chiar și o bursă de 600 de lei. Toate acestea se regăsesc în proiectul pus la punct de Universitatea de Vest pentru care au fost accesate fonduri europene.
„Vor începe cu partea de adaptare a instrumentului de cercetare la neovoile și realitățile organizației, cu partea de aplicare a acestor chestionare și culegerea datelor și introducerea în softuri specializare pentru analiză statistică”, Marius Metichescu , manager de proiect.
”Noi intenționăm să realizăm o diagnoză la nivel instituțional și în baza acelei diagnoze să facem un plan de dezvoltare de instituțională. Ce putem noi să oferim acestor studenți este tocmai acest domeniu aplicativ în care ei să poată să stuctureze o cercetare” - Elena Petrică – directorul Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”
„Această practică este cea care le va asigura realizarea activității pe care o vor realiza în orice organizație sau firmă. Ei trebuie să cunoască nevoile acestor instituții și firme”, Ioan Pășcuță directorul Departamentului de Sociologie din cadrul UVT.
Potrivit reprezentanților Universității de Vest din Timișoara, anual, peste 300 de absolvenți din sfera științelor sociale se îndreaptă spre diferite companii în căuatea unui loc de muncă. Mulți dintre aceștia sunt nevoiți să își schimbe domeniul de activitate pentru că nu reusesc să se angajeze. Proiectul UVT are o finanțare de peste 1 milion 300 de mii de lei.