”Pentru o clădire veche, degradată şi cu pereţi scorojici, Spitalul Judeţean plăteşte lunar o chirie de 33.700 de lei. Un calcul simplu arată că în ultimii cinci ani, din bugetul spitalului s-au scurs 2 milioane de lei”, precizează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Pentru că imobilul a fost retrocedat, în reabilitarea acestuia nu s-a putut investi niciun leu în ultimii cinci ani, însă, nici înainte, clădirea nu a prea beneficiat de reparaţii. Medicii se plâng că muncesc într-un spaţiu impropriu, însă vor fi nevoiţi să îndure aceleași condiţii încă un an şi jumătate.
”Va fi destul de dificil, dar noi sperăm că timpul va trece mai repede şi chiar mai repede vom reuşi să ne mutăm. Din păcate, aşa cum se poate observa, condiţiile sunt improprii pentru un spaţiu destinat îngrijirii pacienţilor”, spune dr. Virgil Enătescu, medic primar psihiatru.
Acum, când spitalul cu cei 100 de pacienţi şi peste 60 de cadre medicale e la un pas să ajungă în stradă, autorităţile au venit cu soluţia salvatoare. ”În această clădire ar urma să se mute clinica de psihiatrie. Trebuie făcute însă lucrări de reamenajare şi se va mai construi un etaj pentru ca toţi pacienţii clinicii să fie găzduiţi aici”, afirmă Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
Acest lucru va fi posibil, cel mai devreme, peste un an şi jumătate. Asta, pentru că nici măcar proiectul tehnic pentru refacerea fostei unităţi militare nu a fost întocmit. Până va fi reamenjat noul spaţiu, speranţele ca spitalul să funcţioneze în vechea locaţie sunt legate de bunăvoinţa proprietarilor imobilului.
”Urmează să încheiem un nou contract de închiriere pe spaţiul respectiv pentru că altă soluţie astăzi, pe termen scurt şi foarte scurt, nu există. Ceea ce înseamnă că vom cheltui alţi bani, consider eu, care putem să îi cheltuim pentru renovarea, refacerea sau construcţia unei noi clădiri care să deservească cele două secţii de psihiatrie”, spune dr. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.
Mai marii Consiliului Judeţean Timiş se apără şi spun că nu au reuşit să obţină fosta unitate militară de la Ministerul Apărării Naţionale mai devreme, din cauza unor condiţii impuse de MApN. Dar nici nu au căutat altă variantă pentru a muta clinica.
”Am reuşit să clarificăm condiţionarea cea mai importantă şi anume realizarea locuinţelor prin Agenţia Naţională de Locuinţe pe o suprafaţă de 2 hectare jumătate. Nu am demarat mai repede, pentru că şi din punct de vedere al utilităţilor, le-am realizat odată cu realizarea drumului spre Giroc. Le-am mutat de pe o parte pe cealaltă pentru a avea acces la terenul unităţii militare”, ne-a declarat Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
În Timişoara există alte două clinici care au fost evacuate după ce imobilele unde funcţionau au fost retrocedate: Clinica de Chirurgie a Spitalului de Copii şi Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal. Unitatea Spitalului de Copii s-a mutat provizoriu într-o clădire a Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, iar secţia de oncologie a fost mutată într-un internat şcolar.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: G. Ştefăniţă/ D. Şoşdean
Editor web: C. Țenche