La Liceul Agricol din Timişoara a fost înfiinţată o clasă în toamna anului trecut. Părinţii au fost încântaţi, deoarece era cea mai apropiată şcoală în acea zonă de locuit. Acum însă acreditarea va fi retrasă, din lipsă de elevi. ”Domnul inspector ne-a spus că trebuie să fie măcar 20, măcar 17, legea spune că trebuie să fie minim 12 ca să se înceapă o clasă şi maximum 25”, ne-a relatat Teodor Habian, un părinte.
Părinţii au cerut ajutor Inspectoratului Şcolar, însă instituţia le-a transmis că are banii necesari pentru a prelungi acreditarea cu doar încă un an. ”Din păcate, numărul este extrem de mic şi, din punct de vedere financiar, noi trebuie să avem în vedere şi resursa financiară. Este un efort foarte mare să menţinem o clasă cu un număr atât de mic de elevi”, afirmă Aura Danielescu, inspector şcolar general adjunct Timiş.
La polul opus se află Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Aici, în numai trei zile de înscrieri, 160 de părinți și-au înregistrat copiii pe cele 125 de locuri disponibile.
„Conform legii, pe cei din zonă suntem obligați să-i primim. Nu toate cererile sunt însă pentru copii din zonă. Există însă și alte criterii de departajare. Este vorba de cei care sunt legați de tradiția școlii noastre, care mai au frați în unitate, care sunt deja la al doilea, la al treilea copil care vine în această școală", afirmă Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean din Timişoara.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar au găsit și soluția: în funcție de spațiul din școală, se aprobă suplimentarea numărului de locuri în clasă, dar cu anumite condiţii.”Trebuie să se ţină cont de faptul că trebuie să asigure un spaţiu de învăţământ. În cazul în care se identifică acel spaţiu cu siguranţă, vom face tot posibilul să suplimentăm numărul de locuri, în funcţie de numărul de copii recenzaţi pentru acea unitate de învăţământ”, ne-a precizat Aura Danielescu.
În județul Timiș, pentru anul școlar 2014-2015 au fost aprobate peste 6.500 de locuri la clasa pregătitoare.
reporteri: M. Rohnean/ M.Hojda
operatori: A. Hrişcu/ G. Ştefăniţă
editor web: C. Țenche