Cartea lansată astăzi ne dezvăluie câteva din tainele lumii din jurul nostru. Spre exemplu, am aflat că sărăţelele sunt sărate pentru că au în ele clorură de sodiu, adică sare de bucătărie, iar cafeaua... ne agită pentru că are cafeină.
Autorul este doctor în chimie care în prezent lucrează ca şi asistent universitar şi care s-a gândit să-şi transforme domeniul de activitate într-o ramură atractivă pentru tineri. ”La început până faci primii paşi e mult mai greu să intri direct în cărţile acelea complicate, de ştiinţă, decât să o iei aşa ca o poveste, să te captiveze, iar abia apoi să începi să aprofundezi materialul”, afirmă dr. Paul Albu, autorul cărţii.
O altă parte importantă a cărţii este dedicată personalităţilor care au contribuit la progresul chimiei, savanţi de talie mondială ca şi Dmitri Ivanovici Mendeleev sau Marie Curie.
”Cred şi sper că o astfel de carte va face ca tinerii să se apropie mai mult de ştiinţă. Pentru că ştiinţa, pe lângă faptul că explică poate într-un mod complicat anumite informaţii, prin aplicabilitatea ei se regăseşte peste tot în viaţa de zi cu zi”, ne spune conferenţiar doctor Gabriela Preda, de la Universitatea de Vest din Timişoara.
- Spune-ne până acuma de câte ori te-ai întrebat ce legătură are viaţa ta cu chimia? ”Nu de prea multe ori dar după această experienţă chiar o să mă întreb şi o să încerc”,- Ce ai găsit interesant? Te-ai uitat prin ea? ”Nu, nu am văzut-o, doar din ce ne-a spus domnul şi mi se pare interesantă şi chiar vreau să o citesc”.
Volumul Ştiinţa în viaţa de zi cu zi, seria Chimie, a fost editat în 300 de exemplare. Toate vor fi distribuite în mod gratuit bibliotecilor şcolare din judeţ de unde vor fi puse la dispoziţia elevilor.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor web: Călin Țenche