Acum, vizitatorii pot ajunge la cetate fie pe jos, printre cele două porți ale fortificației, fie cu telecabina după o călătorie de nici trei minute. Proiectul de reabilitare a obținut finanțare în martie 2010, dar lucrările au început trei ani mai târziu. După alți trei ani, șantierul a fost închis.
„În ansamblul lor, lucrările au fost următoarele: refacere obiective, refacere ziduri poarta 1, poarta 2, castel Bethlen, și cameră de artilerie, platformă de artilerie, refacere alei și drumuri și iluminatul arhitectural”, explică Sorin Lențiu, reprezentat firmă construcție.
Zona de vizitare a fost și ea mărită. Turiștii au acum la dispoziție mai multe căi de acces spre cetate. Una dintre ele pornește de la poarta 1, cu acces pe scara cu 217 trepte, de unde se ajunge la platforma artileriei, iar de acolo, la bastionul semicircular și la zona cuptoarelor.
„Ar fi alt traseu de urcare cu ascensorul înclinat în incinta 3, venit prin incinta 2, platformă de artilerie, și coborât pe scară, sau din nou traseul coborât prin poarta 1, urcat pe scară și din nou acest traseu”, spune și Elena Stelczner, manager proiect.
Reabilitarea cetății a scos la iveală și zone inaccesibile până acum turiștilor.
„Molozuri, pământ, vegetație, cam asta era aici. Nu se vedea nici camera de artilerie, nu era nicio balustradă, nu era nici urmă de zid, s-a săpat, s-a cercetat, s-au descoperit zidurile, s-a trecut la partea de proiectare, după care noi, primind avizele, am început execuția”, continuă Sorin Lențiu.
La momentul realizării proiectului, nimeni nu s-a gândit, însă, la mobilierului urban.
„Mobilierul urban și dotările nu au făcut parte din acest proiect, a fost alocată în acest an o sumă din bugetul local pentru proiectare și execuție a mobilierului urban, în cadrul acestui contract urmând să se facă și mobilierul pentru expunerea muzeistică și sperăm ca acele încăperi, bastionul, camera artileriștilor și porțile să devină săli de expunere muzeistică”, adaugă managerul de proiect.
Primăria Deva crede că, odată finalizate lucrările, numărul turiștilor poate ajunge în acest an la 300 de mii, după ce anul trecut cetatea a fost vizitată de 128 de mii de oameni.
„În viitor vom face o strategie ca în incinta cetății să se desfășoare evenimente culturale, iar visul meu este ca, după ce se va finaliza și incinta 1, Opera Nights să se țină în vârful cetății”, povestește Petru Mărginean, primarul Devei.
Proiectul de consevare a cetății, realizat din fonduri europene, a costat 39 de milioane de lei. Cetatea Devei, situată pe un fost con vulcanic, a fost prima dată atestară documentar în anul 1269.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș