Singurul spectacol pe care îl oferă în prezent Cetatea Aradului e legat mai puţin de istoria locului şi mai mult de cei care ocupă în prezent cetatea - militarii Batalionului 191 Infanterie "Radu Golescu". Actualul obiectiv militar a fost propus în 2010 pentru a fi transformat în obiectiv turistic însă demersurile făcute de Primăria Arad s-au împotmolit de fiecare dată la Ministerul Apărării Naţionale.
Gheorghe Falcă, primarul Aradului: "Noi avem din 2011 o Hotărâre de Guvern pentru preluarea acestei cetăţi, toate guvernele după 2012 au blocat această hotărâre de guvern".
"- Aţi fost anunţaţi până acum că trebuie să vă mutaţi?
- Deocamdată paşii sunt în derulare şi atunci când vom avea semnale probabil că vom da de ştire", declară Lt. Col. Ştefan Claudiu Topor, comandantul Batalionului 191 Infanterie "Radu Golescu".
Istoricii şi arhitecţii care au studiat problema avertizează acum că dacă în câţiva ani nu se va interveni asupra Cetăţii Aradului aceasta riscă să aibă soarta bisericii din cetate, un monument baroc ce întretimp a devenit un pericol public din cauza stării avansate de degradare în care se află.
Pentru modernizarea fortificaţiilor Primăria Arad estimează că va fi nevoie de 180 de milioane de euro, aproximativ 80 de milioane de euro urmând să fie asigurate din fonduri europene.
"Acest obiectiv va rămâne în dorinţa arădenilor şi a populaţiei din zonă de a intra într-un circuit turistic civil şi sperăm noi ca în 4 - 5 ani după ce primim această cetate să punem în valoare potenţialul ei", a mai spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă.
Cetatea Aradului a fost construită în ultimii ani de domnie ai împărătesei Maria Terezia. În prezent, în Europa mai există numai două astfel de sisteme de fortificaţii de tip Vauban, considerate ca fiind cele mai complexe concepute vreodată.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor Web: Răzvan Bulacu