Comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara. Primarul localității a atras fonduri europene în urmă cu doi ani, iar cu banii a construit un centru de informare turistică la standarde înalte. Poarta acestuia este, însă, închisă.
”Foarte primitor pentru oaspeți, întocmai ca într-o țară europeană. Așa arată centrul local de informare turistică din apropierea cetăților dacice. Din păcate nu este nimeni care să-i întâmpine pe vizitatori”, afirmă Maria Rohnean, reporter Digi24 Timișoara.
Localnicii spun că centrul este deschis doar vara, însă nu în fiecare zi. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, anual, cetatea Sarmisegetusa Regia, obiectivul turistic pentru care s-a construit acest centru, este vizitată de peste 35 de mii de turiști: - E închis centrul, ați văzut pe cineva, trebuie să fie vreun angajat? ”Da...au angajați, dar probabil că le dă alte sarcini, pe timp de iarnă când nu sunt turiști”, ”Este... dar nu prea stau acolo”.
Primăria a angajat două persoane care să răspundă întrebărilor turiștilor. Instituția are însă personal insuficient, astfel că angajatele centrului se ocupă de fapt de treburile primăriei. ”Când nu era un număr foarte mare de turiști, două-trei ore le-am dat și alte atribuțiuni de serviciu, când era nevoie, ca să acoperim golul produs”, spune Vasile Inășescu, primarul comunei Orăștioara de Sus.
La doar 10 kilometri depărtare, o altă comună, un alt centru construit cu peste 180 de mii de euro, dotat cu mobilă de calitate. Aici lucrează două angajate, însă nu prea au ce să le spună turiștilor, deoarece localitatea este săracă din acest punct de vedere. ”Avem turiști doar în perioada verii, iunie, iulie, august, am avut cam în jur de 600. Din păcate nu avem foarte multe, avem doar două mănăstiri, una la Cucuiș și una la Măgureni și la Beriu, cam atât”, precizează Adelina Bordea reprezentantul Centrul de Informare Turistică Beriu.
Ne îndreptăm spre comuna Romos, aflată la alți 20 de kilometri depărtare. Primarul de aici nu a reușit să atragă decât 60 de mii de euro pentru construcția centrului de informare turistică, însă a alocat alte 100 de milioane de lei din bugetul propriu. Clădirea este dotată, din nou, la cele mai înalte standarde și are și două persoane care să întâmpine turiștii. Aceștia nu se pot bucura însă decât de frumusețile naturii. ”Începe zona turistică, este fantastică... cu cascade, cu păduri, avem peste 3.500 de hectare de păduri, numai în comuna noastră”, spune Mircea Pătrânjan, primarul comunei Romos.
30 de astfel de centre s-au construit în ultimii trei ani în întregul județ. Doar în trei comune însă, Orăștioara, Deva sau Hațeg, turiștii au obiective importante de vizitat, cum ar fi cetățile dacice. Cu toate acestea, autoritățile locale speră să atragă turiști... cu peisajele.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche