Până în 2013, în Sânnicolau Mare funcţionau trei centrale de cartier care asigurau încălzirea a 1.500 de apartamente. Dar, pentru că sistemul centralizat de termoficare presupunea costuri prea mari pentru bugetul local, autorităţile au decis să renunțe la el. Cei mai mulţi locuitori şi-au achiziţionat centrale de apartament. Pensionarilor şi familiilor cu venituri mici le-a fost oferită posibilitatea să cumpere centrale în rate, prin intermediul municipalităţii.
Iar printre cei care se bucură acum de apă caldă şi căldură este Elena Balog. Aceasta are o pensie de 800 de lei, iar rata achitată primăriei este de 50 de lei. "Aproape de două ori plăteam mai mult înainte decât plătesc acuma. Aproape o vană întreagă trebuia să umpli până venea caldă, dar venea rece. Dar o plăteam caldă", spune Elena Balog. Iar acum, doamna Elena a învăţat să folosească centrala şi să facă economii: „Dacă nu vreau să fie aşa cald, dar am un fel de ceas şi reduc".
Şi în timp ce confortul locuitorilor a crescut, facturile au devenit mai mici cu aproximativ 40%. "Este o diferenţă enorm de mare. Deci 100 - 120 de lei, depinde de consumul de gaz şi de căldură. Iar la trei camere n-au depăşit 200 de lei", afirmă Margareta Szep, administrator bloc Sânnicolau Mare.
"Aşa normal era la vreo 3 şi 4. Acum e bine. Depinde, două, două şi...","Stăteai până venea apă caldă şi venea rece. Acum e lux. Dai drumul şi îţi vine călduţ", spun locatarii.
Muncipalitatea din Sânnicolau Mare a investit peste 300.000 de lei pentru achiziţionarea centralelor termice. Suma reprezintă doar o treime din banii pe care îi cheltuia în fiecare an pentru funcţionarea sistemului centralizat de termoficare.
"Reabilitarea celor trei centrale termice de cartier necesitau investiţii de 150 de miliarde de lei vechi. Pe de altă parte, vorbim de subvenţia care trebuia plătită anual din bugetul local, o subvenţie de aproximativ 10 miliarde de lei vechi pe an", ne-a declarat Dănuţ Groza, primarul oraşului Sânnicolau Mare.
La 40 de kilometri de Sânnicolau Mare se află un alt oraş unde sistemul centralizat de termoficare a fost oprit. În Jimbolia, până în anul 2000, blocurile erau încălzite cu apă geotermală. Tot din cauza costurilor ridicate de funcţionare, administraţia de atunci a decis să închidă centrala oraşului. Dar, aici, oamenii s-au descurcat pe cont propriu: "Avem centrala noastră proprie şi ne dăm căldură cât şi când vrem. Ajutor de la primărie aţi primi? Zero ajutor, zero lei", "Singur am luat centrală pe gaz şi atât", "Apa termală nu a fost ieftină. Chiar au făcut bine că ne-au închis. La preţurile de atunci era foarte mult."
Cei care nu și-au permis să cumpere centrale proprii de apartament, nu au altă soluție decât variantele tradiționale, cum ar fi sobele pe lemne sau cărbuni.
"Sunt în jur de 900 de apartamente în Jimbolia. Fiecare şi-a luat centrală proprie, s-a branşat la reţeaua existentă, iar cei care nu au avut posibilitatea financiară, sigur că se încălzesc pe lemne, pe cărbuni şi aşa mai departe", spune Daniel Gorgan, viceprimarul oraşului Jimbolia.
Şi în judeţul Caraş-Severin, în municipiul Reşiţa, centrala termică a oraşului a cerut intrarea în insolvenţă, tocmai din cauza datoriilor prea mari. Sistemul nu va fi oprit, însă, şi va furniza agent termic, în continuare, locuitorilor.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche