Localitatea Borlovenii Vechi, județul Caraș-Severin. O zonă cu un important bagaj istoric, potrivit arheologilor, care au deschis acum un șantier pentru descoperirea unor vestigii din neolitic și a unei părți din cetatea romanilor. Ce lucrează peste zi specialiștii este, însă, distrus peste noapte de căutătorii de comori.
Ana Hamat arheolog: "Inclusiv în această zonă în permanență căutătorii de comori, în momentul în care noi plecăm, verifică zona și din păcate distrug foarte mult prin săpături care nu au nimic de-a face cu o săpătură făcută așa cum trebuie ca la carte".
Deși șantierul este deschis de doar câteva săptămâni, arheologii au dezgropat deja vase de acum 4.000 de ani și chiar o bijuterie care datează de 2.000 de ani. Vestea unor asemenea descoperiri îi încurajează pe cei dornici să pună mâna pe monede de aur sau alte obiecte ce pot fi vândute pe piața neagră a obiectelor de patrimoniu. Astfel, în urmă cu câteva luni, o moară veche de mai bine de 200 de ani a fost distrusă, iar în apropierea alteia a fost săpată o groapă în care au căzut pietre din fundația construcției.
"În spatele meu se găsește Balta Neagră, așa este denumit acest loc în care bibliografia arheologică dă ca descoperire monedă de epocă Romană. Și din această cauză căutătorii de comori calcă zona aproape zilnic", declară Dacian Rancu, profesor de arheologie.
Deși în zonă circulă multe legende, oamenii din zonă se feresc să vorbească despre existența unor astfel de comori. Polițiștii de la Investigații Criminale din județele Timiș și Caraș-Severin au în derulare două anchete, două grupări de traficanți cu obiecte de patrimoniu fiind destructurate în ultimele două luni. Cu toate acestea, fenomenul persistă.
"Nimeni nu mai controlează ce se întâmplă, unde se duc și unde se fac braconaje în zonele cu patrimoniu arheologic. Din această cauză, este și un mare trafic cu bunuri de patrimoniu arheologic", declară directorul Muzeului Banatului Montan din Reșița, Dumitru Țeicu.
32 de persoane figurează, în prezent, în evidențele Poliției Caraș-Severin ca fiind posesoare de detectoare de metale. Ele nu au voie să utilizeze aceste aparate decât dacă anunță autoritățile în ce zonă și cu ce scop vor fi folosite.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor Web: Răzvan Bulacu