”Aici aveţi o imagine cu rosături, urme ale prezenţei acestor animale... De câţiva ani îi tot găsim prin zonă. Chiar zilele trecute fiind văzuţi de unul dintre pescari”. Declarat dispărut în România în 1824, după ce timp de mai multe secole la rând a fost vânat în exces pentru blană, castorul european sau brebul a revenit pe cursul Mureşului în 2002, atunci când mai multe familii de astfel de rozătoare acvatice au fost aduse din Germania.
”Deja de cel puţin trei ani au fost recolonizate toate teritoriile care le-au avut la dispoziţie şi pagubele sunt foarte mici. Sunt aproape de zero spunem noi, fiindcă nu rod specii de interes nici măcar comercial”, ne-a declarat Gabriel Herlo, biolog, Parcul Natural Lunca Mureşului.
Brebii sunt înrudiţi cu castorii americani și au aproape toate obiceiurile acestora. Sunt vegetarieni - aşa că nu prezintă, din punctul de vedere al peștelui, o concurenţă pentru pescari. Rod și doboară plopi şi sălcii, pentru a ajunge la frunzele acestora, pe care le mănâncă, iar acești copaci nu prezintă interes pentru cei care exploatează lemnul.
Castorii au ajuns să populeze aproape toată lungimea Mureşului, pe raza judeţului Arad. Deși au fost văzuţi chiar şi în centrul municipiului Arad, brebii sunt încă o curiozitate pentru mulţi localnici:
- Aţi văzut castori pe Mureş? ”Nu”, - Şi nici urme de pomi roşi nu aţi văzut? ”Nu. În afară de raţe sălbatice, de alea, n-am văzut nimic”,
”Am văzut mereu! În sus am fost pe la Lipova, deci la Lipova am fost la un pescuit, am fost mai sus la Săvârşin, acolo am văzut mai mulţi!”.
Castorii europeni trăiesc între 10 şi 15 ani. Un adult poate atinge peste 1 metru şi 20 de centimetri lungime și ajunge să cântărească în jur de 20 de kilograme. Brebii formează perechi pe viaţă şi au între 2 şi 4 pui în fiecare sezon. Dacă unul din parteneri moare, celălalt foarte rar îşi găseşte o nouă pereche, astfel că alege să trăiască singur până la sfârşitul vieţii.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche