Castelul de sub ... castel. Descoperiri uimitoare în curtea Muzeului Banatului din Timişoara

Data publicării:
castel 1a



Primele săpături pentru descoperirea vechiului castel s-au făcut acum aproape 30 de ani, dar au fost abandonate. Abia în urmă cu 3 ani au fost reluate lucrările, odată cu demararea proiectului de restaurare a actualei clădiri. Aşa a fost dezgropată reședinţa lui Carol Robert de Anjou, veche de peste 500 de ani.

 

„Cea mai mare provocare a fost, cred că până la urmă, descoperirea contextului medieval al acestui castel pentru că nu știam cu exactitate care sunt părțile medievale din structurile care se văd astăzi în jurul nostru, ale castelului actual. Dacă Timișoara va deveni Capitala Culturală Europeană, va deveni un obiectiv de vizitat obligatoriu în cadrul acestui program", afirmă Dan Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului.

În curtea Castelului Huniade au fost descoperite obiecte din Evul Mediu. E vorba despre o roată de moară şi bucăţi din vase vechi de sute de ani. Toate îşi vor face loc în muzeu. „În anii din urmă a fost descoperit în curte un donjon foarte important despre care nu se ştia nimic. Se văd şi urme de la structuri de lemn, posibil să fie schele care au ajutat la ridicarea zidurilor, dar este posibil să fi fost şi ceva structuri de lemn din prima perioadă a castelului", ne informează arheologul Alexandru Flutur.

 

Timișorenii se arată favorabili acestui proiect: „Să se lucreze și zece ani, numai să îl pună la punct", „Păi să fie gata, în primul rând. Să putem merge să vizităm și noi ceva, să vedem ceva acolo, nu doar să...să fie niste ghizi care sa ne explice mai multe", însă sunt și opinii precum aceasta: „Se lucreaza cam de mult. Lucrarile ar trebui sa fie mai rapide".

De altfel, se lucrează de zor la consolidarea construcţiei ce găzduieşte Muzeul Banatului. Cheltuielile sunt acoperite în mare parte cu fonduri de la Uniunea Europeană, iar investiţia de peste 50 de milioane de lei este cea mai mare făcută până acum pentru un proiect cultural. Angela Glăman, manager proiect, ne explică ce înseamnă asta: „Putem să spunem că metri cubi, fără exagerare. Metri cubi de documentaţie".

 

Totul pentru ca Muzeul Banatului să îşi dechidă porţile cel mai devreme în 2017. Pe lângă consolidare mai e necesară şi amenajarea colecţiilor, care, la rândul ei, cere timp şi bani. Un restaurant, o ceainărie sau un magazin de suveniruri şi-ar putea face loc în muzeul din centrul oraşului.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...