25 de români şi tot atâţia francezi, grupați câte doi, în echipe mixte, pictorii au conceput separat câte un tablou pe care l-au alăturat, apoi, celui creat de partenerul de expoziție. Au avut libertate totală în a-și exprima sentimentele într-un mod plastic. Singura condiție a fost ca lucrările lor să respecte tema expoziției, și anume fluidele.
„Este o metaforă, metaforă care sugerează că totul este efemer, totul curge, totul se petrece în spații și în timpuri mereu altele”, explică Radu Roșianu, curatorul expoziției.
Turiștii care trec pragul Sufrageriei Bethlen de la Castelul Corvinilor sunt plăcut impresionaţi de lucrările expuse.
„E o expoziție interesantă, sunt un mare amator de pictură, și de câte ori am prilejul să văd ceva interesant, mă prezint”, spune un turist.
„Chiar nu mă așteptam să găsesc expoziția aici. M-ar fi interesat tehnicile de pictură, sincer. Am observat acolo un tablou care era făcut și cu pânză, și pictat, deci sunt mai multe...”, adaugă un alt vizitator.
Evenimentele organizate la castel de la începutul acestei veri au adus la Hunedoara un număr de vizitatori mai mare decât cel de anul trecut.
„Până acum au fost peste 100 de mii, estimăm că în lunile iulie și august o să mai fie încă 100 de mii, și până la sfârșitul anului sperăm să depășim 300 de mii de vizitatori”, susține Dan Bera, administratorul castelului.
Expoziţia, organizată sub egida Institutului Cultural Român, a fost vernisată în Franța. În România, lucrările au fost mai fost expuse doar la Palatul Mogoșoaia. La Castelul Corvinilor din Hunedoara, picturile rămân expuse până la finele lunii august.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș