Asedii ale otomanilor, austro-ungarilor, dar și revolte ale localnicilor. Toate momentele istorice și-au pus amprenta asupra castelului. Acest castel a servit drept reședință pentru regele Carol Robert d'Anjou, mai târziu, Iancu de Hunedoara a locuit aici cu familia sa. Acum, castelul găzduiește Muzeul Banatului.
O bijuterie arhitecturală care nu mai strălucește ca altădată, spun timișorenii. Motiv pentru care Dan Pădurean, un designer de interior, a început o reabilitare. Virtuală: ”Am trasat, din satelit, toată partea. La scară, eroarea este de câțiva de centimetri, maximum”.
În fața calculatorului lui Dan Pădurean, istoria medievală s-a îmbinat perfect cu tehnologia secolului XXI. După 150 de ore de lucru, rezultatul a fost un castel ce strălucește ca altădată: ”M-am gândit, haide să încercăm, într-un program special care se lucrează să recondiționez muzeul să îl cosmetizez și să îl pun pe internet să fie vizibil de toată lumea”.
Şi chiar starea reală a castelului e departe de cea virtuală, monumentul se poate mândri cu mistere pe care le poţi descoperi numai cercetându-l pe viu. ”La ultimele săpături arheologice s-a descoperit castelul de sub castel, ca să zic așa, care a făcut un pic furori în lumea istoricilor și arheologilor din România”, afirmă Ilie Sârbu, președintele Asociației Salvați Patrimoniul Timișoarei.
Dincolo de mistere şi legende, Castelul Huniade îşi pierde strălucirea pe zi ce trece, din cauza întârzierii procesului de reabilitare. Acesta trebuia început în urmă cu doi ani, însă o fisură dintr-un zid a împiedicat finanţarea. ”În urma problemelor care au apărut din punct de vedere al proiectului și a fisurii care s-a creat într-o parte a muzeului, proiectul respectiv nu a putut să fie continuat. Noi sperăm să fie pus cu prioritate și să fie aprobat proiectul pentru cele 5 milioane”, spune Titu Bojin, președintele CJ Timiș.
Iar până la restaurarea reală, timişorenii trebuie să se mulţumească cu cea virtuală: ”Dacă nu este altă posibilitate, cel puțin virtual să îl vedem așa cum ar trebui să arate demult”, ”E foarte bun, după părerea mea ca lumea să vadă cum arăta odată”, ”Trebuia făcut de mult, eu sunt unguroaică și după părerea mea niciunde nu au lăsat castelele și acesta este un monument istoric lăsat așa”.
În prezent, Castelul Huniade are nevoie de alte 5 milioane de euro ca să fie reabilitat, bani pe care autoritățile speră să le obțină de la Uniunea Europeană.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu, George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche