Timişoreanul Vasile Munteanu nu a ratat nicio confruntare dintre căsătoriți și necăsătoriți, de mai bine de 5 decenii.
„Era stadionul plin, mergeau în defilare după meci în tot cartierul cu ăia care au pierdut, cu ăia care or câștigat, era ca un festival. Acuma, cu tinerii ăștia nu mai prea știu ei”, povestește Vasile Munteanu – participant la competiţie.
Dacă tragem linie şi urmărim evoluţiile de-a lungul timpului, în cele 8 decenii de întâlniri inedite, constatăm că scorul este aproape egal. La ediția precedentă, căsătoriții au fost declarați câștigători. După fluierul de final, toți sunt însă prieteni, mai ales că cei mai mulți dintre participanți au crescut urmărind aceste meciuri.
„Greu, e normal să fie greu, am 61 de ani. De 41 de ani joc la echipele astea, am jucat la necăsătoriți, pe urmă nu știu ce s-a întâmplat și am jucat dincolo și acum am rămas la old boys. [Și unde e mai bine?] Aici la umbră”, recunoaște un alt participant.
„E o religie la noi, am fost crescuți și educați de mici aici, în spiritul sportului, în special fotbal”, adaugă un alt timișorean care a intrat pe terenul de fotbal.
„Îmi aduc aminte de anii ăia când am fost și noi copii, îmi aduce aminte de copilărie. [Cum ați decis să faceți pasul în teren?] Din inconștiență”, spune, amuzat, un alt echipier.
Tradiția întrecerii dintre căsătoriți și necăsătoriți, din cartierul Fabric, a apărut din simțul civic al altor vremuri, simţ care, din păcate, este din ce în ce mai puțin vizibil.
”În 1936, la propunerea unor cetățeni din cartierul Fabric s-a organizat prima ediție a competiției, cu întrerupere în anii celui de-al II-lea Război Mondial, reluându-se în 1952”, explică Mihai Bulzan, organizatorul evenimentului.
Necăsătoriții s-au dovedit a fi mai în formă decât cei căsătoriți în meciul de anul acesta. Ei au câștigat confruntarea cu 7 la 2. Organizatorul competiţiei a anunţat că această partidă a fost şi ultima. Motivul - nu se mai implică mai nimeni alături de el în organizare.
Reporter: Alexandra Marian
Operator: Mihai Pop