„Am văzut. Capre mai sunt, dar aşa ceva nu”, recunoaște un sătean.
„E de carne. E de carne şi nu dă foarte mult lapte. Dar e mai frumoasă. Toate animalele sunt frumoase”, spune un altul.
„E mai frumoasă, asta e că e mai frumoasă. Arată mai... păr mai lins, mai lăsat în jos aşa, mai scurt”, adaugă un alt localnic.
De frumuseţea animalului este mândru şi proprietarul. Bărbatul a cumpărat capra în urmă cu trei ani, însă niciodată nu s-a gândit că de cornuta sa va vorbi tot satul.
„Este într-adevăr un exemplar deosebit pe care l-am plăcut încă de la început şi am ţinut foarte mult la el, ca atare este şi atracţia celor din comună, pentru că toţi o consideră „ciocolată cu lapte”, fiind bicoloră”, spune, zâmbind, Ioan Radu, proprietarul caprei.
Capra bicoloră aparţine rasei boer, crescută de fermieri nu pentru laptele său, ci pentru carnea sa. Deşi mulţi ar crede că înfăţişarea neobişnuită a animalului este cauzată de o anomalie genetică, totul ţine de fapt de specificul rase.
„Rasa boer s-a format începând cu 1900 în Republica Sud-Africană. Are nişte caracteristici aparte. Are, să spun, partea interioară a corpului în maro aşa spre ocru şi albe urechile sunt atârnânde specifice animalelor care trăiesc în zone foarte călduroase”, arată Ioan Pădeanu profesor n cadrul Facultății de Zootehnie şi Biotehnologii Timişoara.
Capra bicoloră de la Partoș s-a adaptat perfect pe meleagurile româneşti, iar culorile sale o scot din anonimat.
Reporter: Mihaela Crețu
Operatori: Adrian Ionescu, Dan Petcu, George Ştefăniţă