Canapeaua Plai, aşa cum au intitulat-o voluntarii celui mai mare festival multietnic din Timişoara, este o noutate în arta urbană timişoreană. Frumos colorată, poziţionată în centrul orasului, social sofa are rolul de a îndemna trecătorii la socializare.
Canapeaua este construită din beton şi a fost tapetată cu zeci de mii de bucăţi de sticlă colorată. 70 de voluntari au lipit piesele, iar munca migăloasă a durat aproximativ trei săptămâni.
În sprijinul voluntarilor au venit şi timişorenii. Mulţi din cei care au trecut pe strada Mărăşeşti în ultima vreme au lipit câte o bucăţică de sticlă. Acum, după inaugurare, timişorenii sunt placut surprinşi să vadă o canapea pe marginea străzii, cu toate că nu toţi ştiu exact ce reprezintă: "Cred că ceva legat de plaiul mioritic, nu ştiu altceva ce să spun. Este originală, chiar plăcută", "Super tare, foarte faină e. Nu ştiu exact de cine e făcută, dar au avut foarte multă inspiraţie şi sunt nişte tineri foarte creativi. O să vi să bei un suc pe canapea? Cu siguranţă.", "Social sofa este un proiect la nivel mondial. Mi se pare foarte fain că a ajuns şi în Timişoara."
Voluntarii au donat canapeaua Timişoarei. Ea va rămâne pe strada pietonală Mărăşeşti până la finalizarea lucrărilor din Piaţa Libertăţii, după care va fi mutată acolo.
"Prin canapea doream să reprezentăm multiculturalitatea Plaiului, dar şi multele etnii care sunt aici în Timişoara. Ca modele, aici avem modele tipice româneşti, pe albastru, pe brâul de jos, cu roşu sunt modele tipice sârbeşti, iar aceste flori sunt maghiare. Modelele se repetă şi în spate şi pe partea laterală a canapelei", spune Deea Rădulescu, voluntar în cadrul Festivalului Plai.
Canapeaua fost realizată special pentru a promova cea de-a noua ediţie a festivalului Plai, care va avea loc între 12 şi 14 septembrie, la Muzeul Satului Bănăţean. Canapeaua de socializare este un concept foarte popular în Olanda.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche