Ploile din ultimele zile au transformat, ca de fiecare dată, pământul de pe stradă în mocirlă, iar localnicii nu pot să facă nimic altceva, decât să aștepte. La Recaș, în județul Timiș, se lucrează și în zi de sărbătoare la introducerea canalizării pe străzi. Deși ar fi trebuit să fie gata în luna mai, iarna i-a prins pe muncitori tot pe șantier.
„Oamenii care locuiesc pe această stradă văd acest peisaj dezolant de fiecare dată când ies din casă. Lucrarea de canalizare nu a fost finalizată, iar ploile din timpul weekendului au transformat tot pământul în noroi”, Raluca Popa - reporter Digi24 Timișoara.
„Cam greu, și uitați nici cu mașina nici cu căruța. Doamne ferește, dacă moare cineva trebuie să meargă până acolo. Și dacă vine ploaia mai multă, intră înăuntru în curte”, spune un localnic.
Primele săpături pentru introducerea sistemului de canalizare pe străzile din Recaș s-au făcut încă din anul 2013.
„[De cât timp se lucrează pe strada dumneavoastră?] De un an jumate. Nu vedeți? Până aici e asfalt, a turnat, apoi uitați ce fac. Au făcut acolo un șant de 5 metri, de picau casele”, povestește un alt localnic.
„Ar fi bine să le gate, cât mai repede. Trebuie să lași oamenii să lucreze cândva. Că nu e atunci când trebuie... mai bine mai târziu decât nciodată”, spune un altul.
Introducerea canalizării pe o porțiune de 30 km pe mai multe străzi din Recaș este parte a unui proiect european în valoare de 120 milioane de euro, al cărui beneficiar este societatea de apă și canalizare a Timișoarei. Firma care a câștigat lucrarea a avut probleme pe parcurs.
„Au intrat in insolvență ca multe alte firme în România. Și având în vedere probleme pe care le-au avut, sunt în întâziere. Progresul e undeva la 65%. Din estimările noastre, discutând cu această firmă, spun că finalizează contractual undeva în vara anului viitor”, spune Ilie Vlaicu – directorul societății de apă și canalizare Aquatim.
Reprezentanții firmei sunt ceva mai opțimiști.
„Noi sperăm ca cel târziu în martie să fie gata. La sfârșitul anului, vor avea străzile curate, predate așa cum le-am luat inițial”, explică Petre Oprescu, șeful de șantier.
Valoarea lucrării din Recaș este de peste 19 milioane de lei.
Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță