Ne aflăm pe acoperişul a ceea ce ar fi trebuit să fie un modern liceu în Jimbolia. În spatele meu puteţi vedea o clădire pe jumătate acoperită. Acolo ar fi trebuit ridicate apartamente pentru profesori, iar în stânga mea ar fi trebuit construit un internat pentru elevi. Campusul este prevăzut şi cu o sală de sport, o cantină şi un atelier. Adică tot ce este nevoie pentru ca elevii să beneficieze de un sistem de învăţământ de calitate.
“Ştiu că lucrările au început când eram eu în clasa a IX-a – a X-a, cred, şi speram că, până la final, să apuc să merg şi eu acolo la liceu”, “Aia nici nu se va mai face. Pentru că s-a schimbat primarul şi nu cred că o să se mai facă nimic”, “Mi-ar fi plăcut să beneficiem de un liceu modern pentru oraş, nu doar pentru copilul meu”, spun localnicii.
Povestea campusului şcolar din Jimbolia a început în anul 2008, după ce Ministerul Educaţiei a alocat bani. Un an s-a lucrat. Apoi, din 2009, lucrările au fost oprite. Nu au mai fost bani. De atunci, în fiecare an, autorităţile promit fonduri. Dar atât. În campusul de la Jimbolia s-au investit aproape 6 milioane de lei
“Am făcut n hârtii către Ministerul Dezvoltării, către Ministerul Educaţiei, către Inspectoratul Şcolar. De doi ani de când sunt eu primar am primit acelaşi răspuns că nu au mai fost fonduri pentru a finanţa aceste campusuri, deoarece s-au început foarte multe astfel de lucrări în toată ţara şi nu au mai reuşit să găsească fondurile necesare”, ne-a declarat Adrian Postelnicu, primarul oraşului Jimbolia.
De cinci ani pe şantier nu a mai lucrat nimeni. Ar mai fi nevoie de peste 16 milioane de lei ca să finalizeze proiectul. Între timp, cei aproximativ 1.000 de liceeni din Jimbolia învaţă în două unităţi de învăţământ. Ambele cu pereţi crăpaţi şi pline de igrasie. Şi totuşi, situaţia s-ar putea schimba anul acesta. Proiectul nu mai este dezvoltat de Ministerul Educaţiei sau Guvernul României, ci a fost depus pe Programul Operaţional Regional pentru a primi finanţare europeană.
“Este vorba despre realizarea unor formalităţi, realizarea de clarificări. În ceea ce priveşte timpul, noi sperăm cât de curând, în câteva luni, aă se petreacă această semnare a contractului de finanţare”, ne precizează Miruna Vitcu, director Resurse Umane şi Comunicare ADR Vest.
Până atunci însă, perimetrul viitorului campus şcolar din JImbolia rămâne un deposit de deşeuri, iar construcţiile lăsate în paragină sunt năpădite de buruieni.
reporter: Caterina Ledrer
operator: Adrian Ionescu / Daniel Şoşdean
editor web: Călin Țenche