Pentru că, de mai bine de un an, lucrările din centrul vechi i-au lăsat fără clienți, patronii teraselor spun că sunt nevoiți acum să întindă mesele și scaunele printre țevi și materiale de construcție.
”Încasările au scăzut considerabil, nici taxe, nici impozite, nici măcar chiria nu ne-o putem plăti, am scos terasa chiar dacă nu e gata strada, nici pavajul pe mijloc și ne mint de vreo trei-patru luni că o să fie gata”, spune Raul Țârle, șef de sală la un bar din zonă.
Marea provocare pentru chelneri e să le explice turiștilor străini că, în singurul oraș din România inclus de Huffington Post într-un top al destinațiilor de lux, masa e servită pe șantier. - Am văzut că ați deschis deja, în plin șantier vin clienții. ”Da, vin clienții și așa ce să facă, dar nu le convine nici lor, mai ales străinii care vin și ne vizitează zic de cât timp e așa”, afirmă Nicoleta Buhuci, reprezentant al unui bar.
Nici sacii cu pietre și nici țevile de la rețeaua de canalizare nu i-au oprit însă pe timișoreni să își bea acolo cafeaua:
”E încă șantier și la noi acasă e uneori șantier, ne-am obișnuit”,
”Durează cam mult toată chestia asta, sper să se refacă la un moment dat”,
”Cu șantier, dar se poate ieși lejer”.
Autoritățile locale spun că îi înțeleg pe patronii teraselor. ”Evident că afacerile le-au mers mai prost și atunci le putem înțelege apetitul pentru a face încasări acum, când vremea este favorabilă pentru așa ceva”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Reabilitarea centrului istoric al Timişoarei reprezintă o investiție de 15 milioane de euro. 80% din bani vin de la Uniunea Europeană, iar restul, din bugetul local. Lucrările în zona istorică a Timișoarei au început în anul 2013 și ar trebui să dureze 21 de luni.
Reabilitarea care... sparge capul. În centrul istoric al Timișoarei, un bărbat s-a împiedicat într-o groapă și s-a lovit
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche