”Guşă de porc, aici am făcut o tocăniţă de porc cu mămăliguţă, jumări, tobă, caltaboş, şi nou la festivalul de astăzi am făcut un cotlet de porc cu sos de prune uscate”. Au fost principalele preparate cu care s-au mândrit bucătarii de la Festivalul Ignatului. Mulţi dintre ei folosesc aceeaşi reţetă moştenită de la strămoşi, însă sunt şi pasionaţi de gătit care adaugă ceva nou în fiecare an.
”Am adus un mic secret, la cârnaţi am folosit, pe lângă ingredientele tradiţionale, adică cimbru, usturoi, sare, piper, am băgat şi busuioc, care este nou şi văd că le-a plăcut foarte mult oamenilor”, spune Dumitru Fănuţ, bucătar.A fost de altfel şi singurul participant român care a urcat pe podium la finalul evenimentului. Echipa Poliţiei de Frontieră a câştigat premiul III. Primele două locuri au fost cucerite de oaspeţi.
”Am pregătit grătare cu specific sârbesc şi un papricaş, tot sârbesc, din zona Banatului”, afirmă Arsin Dragisa, bucătar din Serbia.
Bucătarii s-au întrecut în măiestrie la prepararea diferitelor feluri de mâncare, toate din porci sacrificaţi în aceeaşi zi. Puţini însă şi-au dezvăluit secretele priceperii. ”Dat fiind faptul că suntem din aceeaşi zonă etnică a Banatului extins, nu diferă produsele făcute din România şi Serbia de cele de la noi. Secrete deosebite nu avem şi chiar dacă am avea, nu vi le-am spune”, precizează Zoltan Ban, bucătar din Ungaria.
Premianţii au fost răsplătiţi cu maşini de tocat sau de făcut cârnaţi şi cuţite bine ascuţite, pentru viitoarele bucate. Edilii oraşului promit să ducă tradiţia mai departe.
”Suntem la cea de-a 14-a ediţie şi ar fi păcat să pierdem aceste tradiţii, trebuie să le promovăm, să le ducem mai departe şi dacă putem, cu ce putem, de la an la an, să le dezvoltăm”, ne-a declarat Darius Postelnicu, primarul oraşului Jimbolia.
Toate alimentele preparate la festival au fost donate căminului de bătrâni din localitate, persoanelor cu dizabilităţi şi oamenilor nevoiaşi.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche