„În anul 2009 autorităţile locale plăteau, din bani publici, 16 milioane de lei pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu. Însă lucrarea nu a fost realizată corespunzător încă de la început, iar acum strada este plină de denivelări. De aceea, Primăria Timişoara a decis să o repare din nou. De această dată investiţia este de 3,2 milioane de lei” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Nota de plată finală? 19,2 milioane de lei pentru 4 kilometri de asfalt. Reparațiile sunt necesare pentru că bulevardul ţine loc de variantă ocolitoare, iar zilnici pe aici trec 16.000 de vehicule, printre care şi TIR-uri.
„Sunt gropi peste tot. Dacă mergi cu motorul îţi rupi gâtul că e praf, pietriş, gropi, nu-i bine”, spune un participant la trafic.
„Drumul e prost. Ar trebui refăcut tot din capăt în capăt”, admite un alt șofer.
„Se vede, ce să mai pot să spun eu. E plin de gropi”, adaugă un timișorean.
„Datorită faptului că, în momentul de faţă, carosabilul prezintă degradări, se impune luarea unor măsuri privind remedierea lor. Strada are o importanţă deosebită pentru reţeaua municipiului, iar obligaţia menţinerii acesteia în stare corespunzătoare desfăşurării traficului în condiţii de siguranţă este a administratorului drumului”, se arată pe primariatm.ro.
Tot autorităţile locale vor să impute firmei care a făcut prima reabilitare o sancţiune de 500.000 de lei pentru că nu a făcut reparaţiile necesare. Lucru imposibil, potrivit administratorului judiciar al societății de construcţii.
„Eu nu am văzut niciun fel de hârtie prin care primăria să reclame vreo sumă de bani aferentă garanţiei de bună execuţie pe strada respectivă. Dacă dânşii aveau vreo pretenţie legată de Confort motivată de deschiderea procedurii falimentului la data de 25.02.2016 ei trebuia să îşi depună declaraţia de creanţă până la data de 11.04”, explică Marius Moţ, administratorul judiciar al firmei de construcţii.
Insă, abia la începutul lunii mai, autoritățile locale însă au decis printr-o hotărâre de Consiliu Local să solicite suma respectivă. Și nu sunt singurii bani care trebuie recuperați de la aceeași firmă. Garanţia de bună practică, de 800.000 de lei, a dispărut din conturile Primăriei Timişoara anul trecut. În acest caz este în desfăşurare o anchetă penală.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță