”Pică cărămizile, când plouă prin crăpăturile blocului intră toată apa în apartamente, săracii oameni stau cu mopul şi cu ligheanul să adune apa” - La acest bloc situat în zona Şagului din Timişoara, reabilitarea era vitală. Pe lângă facturile mari care vin la întreţinere, degradarea imobilului este un pericol pentru siguranţa localnicilor şi a trecătorilor.
”Că nu se mai pot suporta cheltuilelile de Colterm, că sunt foarte mari, şi piperate”, spune Ludovic Vincze, locatar.
Administratorul şi locatarii de aici se străduiesc să obţină fonduri pentru reabilitare de mai bine de cinci ani, mai ales că facturile de întreţinere ajung la 400 de lei vara şi 600 de lei pe timpul iernii.
”De atunci, încontinuu am făcut tot felul de demersuri să se poată face reabilitarea. Cel puţin la camera cealaltă avem şi pietrele luate, cărămizile”, precizează Ecaterina Miu, administrator de bloc.
Proiectul are o durată de implementare de un an, valorează un milion de euro, iar suma este împărţită între primărie, locatari şi bugetul de fonduri europene. Zilele viitoare urmează să fie organizată licitaţia pentru desemnarea firmei constructoare, iar în câteva luni proiectul ar trebui să fie finalizat.
”Din punct de vedere al complexităţii, lucrările nu sunt foarte complicate. Nici în afara blocurilor, nici în interior. Teoretic, un astfel de proiect ar trebui să fie finalizat în patru-șase luni de la semnarea contractului”, spune Sorin Maxim, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest.
”Blocurile respective situate pe mari artere ale oraşului pe străzi şi bulevarde de maximă vizibilitate vor ajunge să arate aşa cum trebuie să arate clădirile unui oraş cu pretenţie precum Timişoara”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei
În total, 51 de blocuri vor fi anvelopate în zonele Aradului, Şagului, Calea Martirilor şi bulevardul Liviu Rebreanu. La final, facturile la întreţinere vor fi cu aproximativ 40% mai scăzute.
reporter: Adina Iriza
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche