Din 1990 Biserica Agape din Timișoara e centrul spiritual al comunităţii neoprotestante. Rugăciunile se ţin într-o clădire impresionantă, de 10.000 de metri pătraţi, deţinută de o organizaţie non-guvernamentală - Centrul Creştin Timişoara. Clădirea şi pastorii au ajuns în atenţia autorităţilor locale din orasul de pe Bega, după ce edilii şi-au dat seama că ONG-ul nu a plătit niciodată impozit pe imobil.
Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei, ne-a precizat că ”oamenii, neîndeplinind condiţiile prin care este recunoscut un cult, ei sunt datori cu impozitele pe care le plăteşte toată lumea pe clădiri. Ei nu au plătit niciodată acest impozit crezând că sunt cult religios”.
Datoria e imensă: cinci milioane de lei pentru un impozit neachitat din 1993. Trei milioane reprezintă valoarea taxei locale. La acestea se adaugă încă două milioane din penalităţi. Datoria de un milion de euro a ieşit la iveală după ce pastorii au cerut un certificat fiscal, ei crezând că biserica apare în baza de date a primăriei, tocmai pentru că edificiul a fost construit cu acordul autorităţilor, pe un teren al municipalităţii.
Codul Fiscal spune că biserica nu plăteşte taxe, însă impunătoarea clădire din centrul Timişoarei este deţinută de un ONG creştin. Doar din 2006 a apărut Legea Cultelor, care spune că şi ONG-urile sunt scutite, fără să se precizeze dacă prevederea se aplică şi retroactiv. Dan Şurianu, avocatul bisericii, ne-a declarat că ”Primăria speculează că asociaţia creştină nu este un cult religios, este doar o asociaţie, iar din punctul lor de vedere, aplicarea prevederilor codului fiscal ar trebui să se facă doar în litera acestei norme, fără să se ţină cont de acea completare care a venit ulterior - prin Legea Cultelor - şi dă aceleaşi facilităţi fiscale şi asociaţiilor religioase.
În cazul în care pastorii vor pierde procesul și nu vor avea suficienți bani pentru a achita datoria, edilii se mulțumesc și cu clădirea de 10.000 de metri pătrați, în care funcționează o biserică, un centru de studii biblice, o gradiniță și o școală generală.
Un verdict final în acest caz ar trebui să fie dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie chiar săptămâna viitoare.
UPDATE. ”Asociaţia Religioasă Centrul Creştin Timişoara, reprezentată legal prin preşedintele Matei Niculai, ca urmare a informaţiilor apărute în presă, dorim să facem următoarele precizări:
1 – Complexul social-religios din Calea Aradului nr. 15 A, Timişoara, aparţinând Asociaţiei Religioase Centrul Creştin Timişoara, este amplasat pe terenul concesionat de Primăria Timişoara. În cadrul acestui complex funcţionează şi Biserica Agape.
2 – Dorim să menţionăm că suntem la zi cu plata taxelor pe teren şi mijloace fixe.
3 – În urma controlului din anul 2009, a Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara, am fost somaţi să plătim retroactiv pe 5 ani, impozitul pe clădiri şi penalităţi de întârziere, fără a se lua în considerare prevederea Legii 50 a construcţiilor (care stipulează că pentru o clădire nefinalizată şi neintabulată, NU se percepe impozit) şi a Legii Cultelor nr. 489/2006 privind asociaţiile religioase, care conform art. 44 prevede că şi asociaţiile religioase se bucură de aceleaşi facilităţi fiscale (scutirea impozitului pe clădiri) ca şi cultele religioase, conform codului fiscal 571/2003.
4 - Ca urmare a acestei somaţii, am iniţiat un proces în anul 2010, împotriva Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara. Cu toate că în repetate rânduri am avut câştig de cauză; totuşi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la recursul Direcţiei Fiscale Timişoara, a trimis cazul din nou la reevaluare la Curtea de Apel Timişoara.
Procesul fiind pe rol încă, aşteptăm o decizie finală corectă a Justiţiei”.
reporter: Gerhald Ernst
operator: M. Pop/ G. Ștefăniță
editor web: Călin Țenche