3 euro pe metru pătrat încasează Consiliul Județean pentru închirierea celor aproximativ 6.000 de metri pătrați, în timp ce autoritățile locale primeasc 4 euro pentru spațiile expoziționale și 8 euro pe metru pătrat pentru localul care își desfășoară activitatea acolo.
Municipalitatea susține că are de recuperat zeci de mii de euro. Traian Stoia, viceprimarul Timișoarei, ne precizează: „Suntem în litigiu pentru evacuare. Ei n-au plătit, primăria nu-şi poate permite să aibă 1.200 de metri pătraţi neachitaţi. Este foarte puţin probabil ca cineva care vine să bea o cafea, un coniac sau o bere, să ia coniacul şi să se plimbe să vadă ce tablouri sunt acolo şi să le analizeze, eventual să şi negocieze cumpărarea".
În multe dintre spațiile deținute de Consiliul Județean își desfășoară activitatea organizații neguvernamentale sau instituții de cultură. Unele dintre ele nu plătesc chirie, astfel că investiția de 10 milioane de euro nu a fost recuperată după 3 ani.
„Pe noi, în primul rând, ca şi Consiliu Judeţean ne interesează ca în Bastionul Theresia să funcţioneze anumite activităţi care să aducă atât beneficiu de imagine, dar totodată să facă astfel încât toată activitatea să fie susţinută în sensul în care veniturile pe care le obţinem şi care la acest moment depăşesc cheltuielile să ne permită să achităm utilităţile, să facem unele reparaţii", afirmă Liviu Cocean, preşedintele Comisiei Speciale care administrează Bastionul Theresia.
De profit, însă, nici nu poate fi vorba. Pe de altă parte, timișorenii sunt de părere că spațiile culturale, care ocupă o suprafață mare din întreg spațiul, ar trebui menținute cât mai mult timp pentru a încuraja promovarea vieții culturale: „Cred că cultura ar trebui să aibă prioritate", - Instituţiile culturale, cu spaţiile expoziţionale, ar avea prioritate? ”Sigur că da. Şi atunci să punem omul potrivit la locul potrivit şi atunci vom câştiga din toate punctele de vedere", „E adevărat că statul câştigă din spaţii comerciale, dar pierde românul şi cultura cred că e foarte importantă".
Bastionul „Theresia" este compus din cinci corpuri de clădire. Reabilitarea acestuia a avut loc în 2010, din fonduri europene.
reporter: Miodrag Hojda
operator: G. Ștefăniță/ C. Pîrlogea
editor web: Călin Țenche